28. juuni 1998 kell 22:00

USA turud ikka kõrgel

Riia börsil jäi pühadenädala lõpp sama tagasihoidlikuks, kui nädal isegi oli. Kauplemiskäibed taganesid allapoole arvestatavaid tasemeid ning isegi Unibanka käive piirdus vaid 22 000 latiga. Hind siiski tõusis pisut ning koos samuti tõusnud Riia laevaremonditehase ja Olainfarmiga veeti RICI lõppkokkuvõttes üle 10 punkti üles. Erilisi prognoose praegusel hetkel teha ei julgeta, selge suuna võib kauplemisele anda vaid mõni päris mõjukas otsus.

Vilniuse börsi mõlemad nimekirjad liikusid reedel marginaalselt üles, kuid maaklerid jäid suvele mõeldes väga skeptiliseks. Vaid kaks tegurit võivad turgu elustada -- lühemas perspektiivis juuli keskel laekuvad poolaasta aruanded ning pikemas perspektiivis Leedu Telekomi erastamine Teliale ja Sonerale möödunud nädalal, millele peaksid järgnema ka mõned avalikud aktsiate pakkumised. See juhib Vilniusele välisinvestorite tähelepanu, kuid kardetavasti võtab selle tähelepanu materialiseerumine krabisevateks littideks üksjagu palju aega.

Vene kauplemissüsteemis jätkus hindade kiire allakäik ning maaklerite arvates ongi trend hetkel jälle alla. Languse taga oli dollarivääringus Vene võlakirjade järsk langus välisturgudel öö jooksul, mis viis juba hommikul alla ka kohaliku GKO-turu. Teade IMFi laenu kättesaamisest kedagi ei loksutanud, kuna see oli hinda arvestatud juba varem, küll aga rõõmustas paljusid T?ubaisi lubadus välja kaubelda veel 15 miljardit dollarit abikrediiti.

USA turgude hinnaralli hakkas küll reedel pidurduma, kuid S&P500 jõudis siiski uue, nädala jooksul teise rekordini. Analüütikud leidsid, et raha hoidmine pole hetkel «poliitiliselt korrektne» ning tõus võib jätkuda ka uuel nädalal. Investorid peavad teraselt silmas dollari-jeeni kurssi, kuna Jaapani majanduse edasine suund määrab paljugi USA suurfirmade 1998. aasta kasumist.

Hetkel kuum