2. juuli 1998 kell 22:00

Euroopa keskpank Frankfurdis alustas

Keskpanga nõukogul tuleb juba järgmisel nädalal otsustada tulevase majandus- ja rahaliidu (EMU) seisukohalt tähtsaid küsimusi. Paljud ökonomistid juba ennustavad, et EMUsse kuuluva 11 riigi erinev konjunktuuritsükkel hakkab kohe algul keskpangale probleeme tekitama. Võib juhtuda, et kohe esimese aasta algul on vaja tõsta intresse, kui mõnes liikmesriigis on märgata majanduse ülekuumenemise ohtu.

Keskpanga esimene peadirektor Wim Duisenberg ütles oma avakõnes, et tähtis on kohe algusest peale hoida inflatsioon kogu EMU piirkonnas ohjes. Keskpanga ees seisvatest ülesannetest olulisim on säilitada uue valuuta stabiilsus ja Euroopa elanike usaldus euro vastu. Kuid Euroopa keskpank üksi ei suuda garanteerida stabiilsed hindu, mis on pideva majanduskasvu ja suurema tööhõive eeldus, märkis Duisenberg.

Euro ajaloolisust rõhutavates kõnedes ei selgitatud vähimalgi määral, kuidas ECB juhtkond kavatseb inflatsiooni kontrolli all hoida. Pigem toonitati, et eurolt ei maksa liiga palju loota ning et hõiveprobleemid tuleb lahendada riigisiseste reformidega.

Samal ajal ootavad turud suure huviga, missuguse strateegia ECB valib oma põhiülesande -- hindade stabiilsuse hoidmiseks. Tõenäoliselt seab pank baasinflatsiooni ja käibele tulevat rahamassi piirava taotluse. Peale selle huvitab turgu, missugune hakkab olema keskpanga valuutareserv ja kui suur osakaal on seal dollaril.

Osa neist otsustest tehakse juba 7. juulil, kui tuleb kokku keskpanga juhtkonnast ja liikmesmaade keskpankade juhtidest koosnev nõukogu.

Kui ELi üheks olulisimaks institutsiooniks kerkiva keskpanga loomine on seni käinud suhteliselt vaikselt, siis nüüd oli Frankfurdi vanas ooperimajas korraldatud suurejooneline avapidustus, kus osalesid Euroopa komisjoni esimees Jacques Santer, Briti peaminister Tony Blair, Saksa kantsler Helmut Kohl, Austria kantsler Viktor Klima ning kõrgetasemelised valitsusdelegatsioonid. DPA-ETA-KL-ÄP

Hetkel kuum