14. juuli 1998 kell 22:00

ASA Kindlustus madalseisus

Möödunud aasta novembris börsile tulles alustas ASA Kindlustuse aktsia 58 krooniga ning tõusis detsembris 66 kroonini. Eilne sulgemishind oli aga vaid 6 krooni.

ASA Kindlustuse PR-esindaja Meelis Kubits selgitas, et tegemist on vähelikviidse börsi vähelikviidse aktsiaga. «Väärtpaberibörs ei mõjuta kuidagi ASA Kindlustuse kasumit, sest meie investeerimispoliitika on konservatiivne ja olulisi järeldusi saab teha alles poolaasta majandustulemuste põhjal,» väitis Kubits.

«Kindlustusseltside kahjum tuleneb eelkõige tugevast konkurentsist. Kui kahjumid aga veelgi kasvavad, hakatakse kindlustusturul liituma, sest muidu muutub asi omanike seisukohalt mõttetuks,» selgitas Kubits.

Investeerimisfirma Talinvest analüütik Paavo Põld nentis, et normaalne ASA Kindlustuse aktsia selline madalseis siiski pole. «Kindlustuses on praegu rasked ajad ja hästi ei lähe ju ka teistel kindlustusseltsidel,» märkis Põld.

Põllu sõnul pole ASA Kindlustuse aktsia kunagi eriti aktiivselt kaubeldav olnud ja viimasel ajal on selle hind kogu aeg langenud. «Praegu tundub, et aeg-ajalt saab kellelgi hinnalangusest kõrini ja ta paneb mingi tüki aktsiaid jälle müüki,» lausus Põld. «Turul pole hetkel küll ühtegi investorit, kes tahaks korraga väga palju ASA aktsiaid enda käes hoida.»

Leks Kindlustuse juhatuse esimees Raul Kastan märkis, et ASA Kindlustus startis börsil Leksist oluliselt kõrgema hinnaga, kuid nüüd on madalamal tasemel. Tema väitel on terve Eesti kindlustusturg praegu miinuses, kuid tegemist on tulevikku suunatud ettevõtlusega.

BICO Kindlustuse peadirektori Olga Resniku hinnangul pole ASA Kindlustuse olukord hea, kuid kiita pole see ka teistel kindlustusfirmadel. «Loodame, et teisel poolaastal olukord paraneb ja klientide turvatunne suureneb,» ütles Resnik.

ASA Kindlustuse esimese kvartali kahjum oli 1,5 miljonit krooni ja näiteks Leks Kindlustusel koguni 10 miljonit krooni.

Kubitsa kinnitusel on ka kahjumis kindlustusfirmadel piisavalt tugevad omanikud taga ja seetõttu ei tähenda ajutised majandusraskused kindlasti mitte firmade pankrotti.

Hetkel kuum