4. august 1998 kell 22:00

Karksi õlletehas leidis uue turuni?i

Karme villis tänavu 13 nimetust õlle väikepartiisid Eestis toimunud üritustele ja tähtpäevadele. Karme direktori Jüri Kerdi sõnul valib tellija nelja Karksi põhiõlle seast endale sobiva ning peale villimist varustatakse pudelid tellija soovidele vastava etiketiga.

Saku õlletehase müügijuht Karin Sepp ütles, et Karme jääb õllemüügi kasvu osas tänavusele enam kui 20% kasvule alla, sest pole saanud väiksuse tõttu teha märkimisväärseid kulutusi reklaamile ja tootearendusele. Turukasvu trendiks on Sepa sõnul tänavu eriti lahjad ja kanged õlled, kuid väiketootjad pole sellele järele jõudnud. «Oma õlle tootmine kauplusekettidele on hea idee, mis jääb väikeste tootjate pärisosaks -- Karme hõivas väikepartiidega kindla turuni?i,» ütles Sepp.

Tartu õlletehase marketingidirektor Katrin Mikson ütles, et suure kulukuse tõttu on väikepartiide villimine jõukohane üksnes väikestele tehastele. «Paljud tootmiskulud, näiteks etiketi maksumus, jäävad suurel ja väikesel partiil samaks, kuid väikepartii puhul jääb kasum väiksemaks,» lisas Mikson.

Väikepartiide valmistamine on võimalik tänu Karme väikesele tootmismahule ja aeglasele villimisliinile. «Suure tehase tootmismaht ja tempo on nii kõrged, et väikepartiiks vajalikud etiketid saavad juba liini häälestamisel otsa,» ütles Kert.

Jüri Kert selgitas, et väikepartiid suurendavad küll tehase müügimahtu, kuid peamine efekt seisneb Karksi õlle tutvustamises. «Väikepartiid tõmbavad oma erilisusega tähelepanu ning pole enamasti mõeldud pidevaks müügiartikliks,» ütles Kert.

Esimese väikepartiina tellis tänavu jaanuaris 240 pudelit Presidendi õlut oma juubeliks rahvastikuministri Andra Veidemanni autojuht Mati Piisner. Presidendi õlle etiketti ehtis ministri autojuhi portree. Viimane partii, 4000 pudelit õlut B 7,65, villiti Karksis täna algavale militaarvõistlusele Erna retk. Suurim eripartii oli 29 540 pudelit õlut Narvskoje Pivo Narvale. Enamik tellimusõllest villitakse 4,4% alkoholimahuga Pilsneri baasil.

Karme valmistab aastas ligi 2 mln pudelit pastöriseerimata õlut, mille kahekuuline säilivusaeg tagatakse tootmisprotsessi puhtusega. Väikepartiidena villis tehas I poolaastal ligi 76 000 pudelit õlut.

Hetkel kuum