Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tiiu Aro ei kahelnud Maapangas

  Sotsiaalminister Tiiu Aro leiab, et temal ja teistel riigiametnikel pole Maapanka jäänud riigi raha osas mingit süüd, selle eest vastutab ainult Maapanga juhtkond.
  Ainult Maapank ja panga juhtkond. Ka riigikontrolör Juhan Parts ütles üleeile valitsuse kabineti istungil, et riik ei tohi omada rohkem informatsiooni kui teised hoiustajad. Järelikult riik on täpselt sama kaitsetu hoiustaja kui iga teine.
  Siin on kaks asja vägivaldselt kokku seotud. Selge see, et riigi varaga peab käima ümber säästlikult, seda kasvatama. Kuid teine pool on konkreetne pank ja tema põhjaminek.
  Mina sain seda teada siis, kui me kõik. Ja olingi väga üllatunud, et alles juunis esitati materjal, mis põhines Eesti Panga poolt aprillis tehtud Maapanga analüüsil ja seal kirjeldati juba kehva seisu. Aga kus me teame, millal järgmine pank läheb?
  Komisjon teeb ettepaneku ja minister võib olla jumala asemik maa peal, aga ta ei oma täit teadmist. Ma olen arsti haridusega inimene, aga pangandus on väga peenike ala. Mina sain otsustada analüüsi järgi, mida mulle pädevad inimesed esitasid. Me tuginesime sellele, mis intressi mis pank pakkus.
  Üks-kaks korda aastas, vastavalt vajadusele. Mina olen viseerinud ühe komisjoni otsuse sel aastal, 28. aprillil. Selle lepinguga läks Maapanka ainult 20 miljonit ja sama käskkirjaga Hoiupanka 90 miljonit.
  Rüütmann ütleb, et ta ei tea, miks ta seda mulle ei esitanud. Ta on tunnistanud, et see on temapoolne viga. Olgugi et ma tahaks loota, et kokkuvõttes me saame sealt raha tagasi, või mingi osa vähemalt. Aga proua Pedakult ma suuri eksimusi küll ei näe.
  Komisjonil olid Eesti Panga antud usaldusnormatiivide kohta andmed, miks ei võinud sinna panka kanda raha?
  Kuulujuttude põhjal ju ei otsustata.
  Ma küll ei näe praegu mingit vastuväidet, et komisjon näiteks 28. aprillil ei võinud panna 20 miljonit Maapanka. See pank pakkus kuni 15protsendilist intressi deposiidi pealt.
  Mis puutub kantslerit, siis tema suhtes ei võta ministeerium seisukohta, see on valitsuse pädevus.
  Valitsuses otsustati üleeile, et asi tuleb taas arutlusele 8. septembri istungil, olgugi et põhiliselt sisuline arutelu üleeile lõppes. Kõige tähtsam on rahvusvaheline eksperthinnang, kus ja kes Maapanga tegelikult põhja ajas. Selge, et seda ei teinud hoiustajad.
  Me ei suuda osta oma palgaastmestiku juures sellist spetsialisti. Pealegi on otsustatud, et antakse ajutiselt vabad vahendid üle riigikassale. Hea meelega anname vabad vahendid üle.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ehituspood Viimsis paneb uksed kinni: "Ootame tormiseid aegu“
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Eksperdid: Eesti pensionisüsteem toetub liiga raskelt esimesele sambale
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
USA aktsiaturud alustasid uut kuud ulja põrkega
Pärast septembri langust algas oktoober USA aktsiaturgudel reipa tõusuga: suuremad aktsiaindeksid kerkisid üle kahe protsendi.
Pärast septembri langust algas oktoober USA aktsiaturgudel reipa tõusuga: suuremad aktsiaindeksid kerkisid üle kahe protsendi.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
LinkedIni ekspert juhtidele: tehke rohkem kisa ja kära, hoiate raha kokku
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Hirmust tuleb rääkida, et seda mitte karta
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Elektri universaalteenuse hinnaarengu määrab saastekvoodi turg
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.

Olulisemad lood

Oluline võit Ukrainale: vene väed suruti Lõmanist välja
Ukraina saavutas täieliku kontrolli Vene vägede peatuspaiga üle Ida-Ukrainas asuvas Lõmani linnas, kirjutab Financial Times.
Ukraina saavutas täieliku kontrolli Vene vägede peatuspaiga üle Ida-Ukrainas asuvas Lõmani linnas, kirjutab Financial Times.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.