1. september 1998 kell 22:00

Tiiu Aro ei kahelnud Maapangas

Sotsiaalminister Tiiu Aro leiab, et temal ja teistel riigiametnikel pole Maapanka jäänud riigi raha osas mingit süüd, selle eest vastutab ainult Maapanga juhtkond.

Ainult Maapank ja panga juhtkond. Ka riigikontrolör Juhan Parts ütles üleeile valitsuse kabineti istungil, et riik ei tohi omada rohkem informatsiooni kui teised hoiustajad. Järelikult riik on täpselt sama kaitsetu hoiustaja kui iga teine.

Siin on kaks asja vägivaldselt kokku seotud. Selge see, et riigi varaga peab käima ümber säästlikult, seda kasvatama. Kuid teine pool on konkreetne pank ja tema põhjaminek.

Mina sain seda teada siis, kui me kõik. Ja olingi väga üllatunud, et alles juunis esitati materjal, mis põhines Eesti Panga poolt aprillis tehtud Maapanga analüüsil ja seal kirjeldati juba kehva seisu. Aga kus me teame, millal järgmine pank läheb?

Komisjon teeb ettepaneku ja minister võib olla jumala asemik maa peal, aga ta ei oma täit teadmist. Ma olen arsti haridusega inimene, aga pangandus on väga peenike ala. Mina sain otsustada analüüsi järgi, mida mulle pädevad inimesed esitasid. Me tuginesime sellele, mis intressi mis pank pakkus.

Üks-kaks korda aastas, vastavalt vajadusele. Mina olen viseerinud ühe komisjoni otsuse sel aastal, 28. aprillil. Selle lepinguga läks Maapanka ainult 20 miljonit ja sama käskkirjaga Hoiupanka 90 miljonit.

Rüütmann ütleb, et ta ei tea, miks ta seda mulle ei esitanud. Ta on tunnistanud, et see on temapoolne viga. Olgugi et ma tahaks loota, et kokkuvõttes me saame sealt raha tagasi, või mingi osa vähemalt. Aga proua Pedakult ma suuri eksimusi küll ei näe.

Komisjonil olid Eesti Panga antud usaldusnormatiivide kohta andmed, miks ei võinud sinna panka kanda raha?

Kuulujuttude põhjal ju ei otsustata.

Ma küll ei näe praegu mingit vastuväidet, et komisjon näiteks 28. aprillil ei võinud panna 20 miljonit Maapanka. See pank pakkus kuni 15protsendilist intressi deposiidi pealt.

Mis puutub kantslerit, siis tema suhtes ei võta ministeerium seisukohta, see on valitsuse pädevus.

Valitsuses otsustati üleeile, et asi tuleb taas arutlusele 8. septembri istungil, olgugi et põhiliselt sisuline arutelu üleeile lõppes. Kõige tähtsam on rahvusvaheline eksperthinnang, kus ja kes Maapanga tegelikult põhja ajas. Selge, et seda ei teinud hoiustajad.

Me ei suuda osta oma palgaastmestiku juures sellist spetsialisti. Pealegi on otsustatud, et antakse ajutiselt vabad vahendid üle riigikassale. Hea meelega anname vabad vahendid üle.

Hetkel kuum