14. september 1998 kell 22:00

Venemaal oodatakse muutusi

Riia börsi indeks RICI langes eile 0,97%, 266,14 punktile. Maaklerid näevad börsi nõrkuse taga jätkuvalt Venemaa majanduskriisi mõju Läti ettevõtetele. Ka mitmed juhtivad börsiettevõtted on teatanud erakorralistest kahjumitest seoses Vene turu äralangemisega. Eile teatas oma toodangu Venemaale saatmise peatamisest Daugavpilsi mootoriajami tehas -- aktsia hind langes päevaga 2 santiimi. Samas Unibanka aktsia kerkis eile üle üle lati taseme, 1,03 latile.

Vilniuse börsil liikusid aktsiate hinnad taas ilma kindla suunata. Põhinimekirja indeks Litin kaotas päevaga vaid 0,02%, samas kui Litin-A indeks kukkus 2,74%. Laiemapõhjalise Litin-A indeksi kukkumise põhjustas Leedu Energia aktsia, mis läks pärast Vattenfalli teadet 5% osaluse omandamisest kiirelt allamäge. Aktsia hind kukkus päevaga 4,75 litilt 4,08 litile ehk 14,1%. Analüütikute arates võib aktsia hind kukkuda vabalt ka 3,50 litile ning ka siis pole kindel, kas Vattenfall jätkaks aktsiate kokkuostmist.

Lisaks majanduskriisile häiris eile hommikul tegevust Venemaa kauplemissüsteemis uue RTS Plaza süsteemi kasutuselevõtmine, mille tõttu ei tehtud esimese kauplemistunni jooksul ühtegi tehingut. Oluliselt ei elavnenud kauplemine ka hiljem. Päeva jooksul kaubeldi kokku vaid 5 aktsiaga ja kauplemissüsteemi käive ulatus napi 1,159 mln dollarini. Kuigi kohalikud investorid võtsid riigiduuma reedeõhtuse otsuse Primakovi peaministriks kinnitamise kohta tervitades vastu, ootavad välisinvestorid enne turule naasmist uue valitsuse tegelikke majanduspoliitilisi samme.

Nädalavahetuse rahvaküsitlus näitas, et enamik ameeriklasi pooldab Clintoni jätkamist presidendina. Ühendriikide aktsiaturud reageerisid rahva poolehoiuavaldusele eile õhtul tugeva hinnatõusuga. Eesti aja järgi kell 19.00 oli Dow ca 2,5 protsendiga plussis, kerkides 8000 punkti piirile, ja tehnoloogiabörsi Nasdaq indeks 2 protsendiga plussis.

Hetkel kuum