21. september 1998 kell 22:00

Rootsi kroon vajus alla 1,7 krooni

Rootsi vasakpoolsete võit pühapäevastel parlamendivalimistel kukutas krooni kursi viimase kahe ja poole aasta madalaimale tasemele. Eile pärastlõunal oli krooni kurss 4,746 DEM/SEKi (1,6856 krooni). Kuigi sotsiaaldemokraatide liider Göran Persson, kes oma rahandusministriks olemise perioodil (1994--1996) näitas ennast range eelarvedistsipliini teostajana, tuleb edaspidi peaministril leida kompromiss praeguse eelarveülejäägi balansseerimiseks. Pikemas perioodis peaks krooni seis olema küllaltki hea, sest osaliselt tuleb panna krooni kukkumine maailma finantsturgude volatiilsuse ja toormehindade madalseisu arvele. Krooni kurss peaks taastuma. Tõsi, paljuski oleneb see maailma finantsturgudel toimuvast.

Dollari kurss liikus kitsas kursivahemikus, mis oli tingitud ühelt poolt president Clintoni ebaselgest poliitilisest tulevikust ja teiselt poolt Jaapani valuutakohustuste reitingu alandamisest Fitch IBCA poolt AA+le seniselt AAAlt. Reitingu ülevaatamisest teatas ka Moody's, kuid Standard & Poors jättis saareriigi reitingu kolmetäheliseks. Fitch põhjendas reitingu alandamist nõrga ja halvenenud pangandussüsteemi, majandusreformide toppama jäämise ja eelarvedefitsiidi hiiglasliku kasvamisega, mis on Jaapani viinud samale tasemele Belgia, Itaalia ja Kreekaga.

Eile pärastlõunal, kui oodati Clintoni tunnistuste näitamist telekanalitel, liikus Ühendriikide valuuta kurss täpselt Dow jälgedes, kuid vastupidise suunaga. USD kurss kerkis keskpäevaselt 1,6836-lt Saksa margalt (13,4688 kroonilt) 1,6910 DEMile (13,528 kroonile).

Hetkel kuum