29. september 1998 kell 22:00

Üheksa meest asuvad Maapanga krahhi uurima

Komisjoni kuuluvad keskerakondlane Olav Anton, reformierakondlane Ignar Fjuk, maaliitlane Ants Järvesaar, koonderakondlane Ants-Enno Lõhmus, Maarahva erakonna liige Jaanus Männik, rahvaerakondlane Mart Nutt, mõõdukas Mihkel Pärnoja, isamaaliitlane Tiit Sinissaar ja Ühinenud Vene fraktsiooni liige Valentin Strukov.

Jaanus Männiku sõnul peaks komisjon kõigepealt keskenduma Eesti Panga nõukogu kui järelevalveorgani tegevusele. «Tundub, et seal on siiski suuri probleeme, kuid kahtlemata on vaja uurida ka seda, miks suurenesid keskhaigekassa ja pensionikindlustuse rahapaigutused Maapanka,» märkis Jaanus Männik.

Samas lisas ta, et pole põhjust umbusaldada seda, mida on riigi raha Maapanka paigutamise kohta rääkinud rahandusminister Mart Opmann ja teised valitsuse liikmed.

Männiku kinnitusel ei karda ta, et uurimise käigus neile ülevalt poolt survet avaldataks. «Kui seda ka tehtaks, ei kavatse me sellele alluda,» väitis ta.

Komisjon valib esimesel koosolekul esimehe, kellena opositsioon soovib näha Tiit Sinissaart. Sinissaare sõnul oleneb tema esimehe kohale saamine siiski komisjoni üldisest otsusest ja on ka teisi, kes esimeheks soovivad saada. «Aga ma olen valmis seda tööd tegema,» väitis ta.

Sinissaare kinnitusel püüab komisjon teha ära võimalikult palju tööd, kuid oma piirid seavad siin ka lähenevad riigikogu valimised.

«Esmatähtis on jõuda pankroti ja muude asjaolude tekkimise põhjusteni, et neid edaspidi vältida,» ütles Sinissaar. «Elementaarne on muidugi ka see, et kui jõuame kellegi seaduserikkumiseni, järgneb menetlus.»

Hetkel kuum