30. september 1998 kell 22:00

Vitsur: Venemaa ostujõud taastub kindlasti

Seni on Vitsur kohtunud Venemaa presidendi Boriss Jeltsini nõuniku ja Moskva linnapea Juri Lu?kovi nõunikuga ning Venemaa kubermange toiduainetega varustamist korraldavate struktuuride esindajatega. Eile kohtus ta Venemaa riigiduuma Jabloko fraktsiooni esindajatega.

Vitsur ütles, et need inimesed, kellega ta kohtus, on siiski optimistid ja loodavad olukorra lahenemisele. «Samas on nad veendunud, et sellist head ja lahedat elu, nagu oli viimase poolteise aasta jooksul, lähematel aegadel ei tule,» rääkis Vitsur. «Tarbimine ja import langeb oluliselt ja jääb madalale tasemele veel pikaks ajaks, kui kauaks, seda ei oska ennustada.»

Vitsur märkis, et esialgu on Venemaal kaupadega vaba kauplemine piiratud. Samas ta märkis, et turg kindlasti taastub ja palju sõltub nüüd sellest, kuidas Eesti firmad suudavad sealseis uutes tingimustesse sisse elada ja oma kaupade konkurentsivõimet säilitada. Palju sõltub firma riskimise valmidusest.

«On selge, et osad ettevõtted langevad konkurentsist välja,» märkis Vitsur. «Need, kes suudavad olla aktiivsemad ja tugevamad, võivad võita uusi sektoreid Venemaa turul,» lisas ta.

Kirjeldades üldist muljet kriisis Venemaal ütles Vitsur, et Moskva, eriti kesklinna piirkond, elab paremini ja paistab enesekindlam ning rahulikum, kui ta sinna sõites arvas. «Kui minna Moskvast välja, on olukord meeleheitlikum, kui me arvata oskame,» lausus Vitsur. «Need pildid, mis tulevad kusagilt kriisisüdamest, on masendavad.»

Kalatööstusettevõtte ASi Läätsa juhataja Kalmer Poopuu märkis, et tegelikult on Venemaaga kaubeldes kogu aeg veidi riskitud. Tema sõnul on kauplemine osaliselt taastumas. Läätsale on praegu tähtsaim ülesanne saada kätte raha Venemaale saadetud kauba eest. Poopuu ütles, et nad hoiavad pidevalt kontakti Vene äripartneritega ega kavatse turgu loovutada.

Hetkel kuum