4. oktoober 1998 kell 22:00

Usaldus kaob

Esimesel korral valisime Mart Sõra nädala tegijaks, kui Eesti Panga nõukogu otsustas alustada Maapanga vastu pankrotimenetlust. Kahjuks ei jätkunud panganõukogul meelekindlust kuigi kauaks -- möödunud neljapäeval otsustati riigistada liituvad Investeerimis- ja Forekspank.

Arvestades panganõukogu koosseisu, tuli selline otsus üllatusena.

Sõrg on oma esinemistes toetanud riigi minimaalset sekkumist majandusse ja leidnud, et kõige parem regulaator on turg. Sama ideoloogiat esindab ka Reformierakond, kelle liikmed Kalev Kukk ja Heiki Kranich kuuluvad panganõukokku.

Nüüd otsustasid samad mehed, et turg kui regulaator panganduse puhul ei toimi ja et Foreks- ning Investeerimispanga «...edasine areng toimub riigi tähelepaneliku kontrolli all», nagu on kirjas Eesti Panga pressiteates.

Selline kameeleonlik käitumine devalveerib Eesti Panga autoriteeti. Seni oli keskpank avalikkusele teatanud, et ei lähe oma rahaga appi ühelegi kommertspangale. Rumalaks osutusid need, kes seda uskusid. Veel paar nädalat tagasi teatas Vahur Kraft Postimehe vahendusel, et Vene kriis meie pangandussüsteemi jalust ei võta. Rumalad olid need, kes Krafti uskusid.

Keskpank deklareerib pidevalt, et krooni ei ähvarda devalveerimine, kas rumalaks osutuvad ka need, kes ei vaheta oma kroone Saksa marga vastu?

Äripäeva silmis oleks keskpanga usaldusväärsust näidanud see, kui lisaks EVEA Pangale oleks alustatud pankrotimenetlust ka Forekspanga suhtes.

Hetkel kuum