Suletud fondid võivad avaneda

13. oktoober 1998, 00:00

Väärtpaberiinspektsiooni peadirektor Marek Mägi ütles, et kas tema ise või fondihaldurite liidu esimees Sten Soosaar kavatseb esitada rahandusministrile seaduse muudatuse eelnõu fondide mahu piirmäära kaotamiseks. Kui investorite huvid on kaitstud ehk fondihaldur suudab investeeringut tagada, siis pole piirmäär vajalik, leidis Mägi. «Mina kiidan seaduse muudatuse heaks,» lisas ta.

Mägi sõnul võib fondide tegevus seaduse muutmise korral alata juba kuu möödudes.

Fondihaldurite liidu esimees, Talinvest Varahalduse ASi tegevdirektor Sten Soosaar leidis, et 5 miljoni krooni suurune fondimahu piirmäär ei näita tänapäeval enam midagi, sest tehingute mahud on vähenenud. «Piirmäära võib käsitleda kui Eesti fondinduse hävitajat,» ütles Soosaar. Tema sõnul on kõik suletud fondid elujõulised, kuid nende tegevuse peatamine jätab inimestele pangakriisi valguses mulje, et asi on untsus ning raha tuleb ruttu välja võtta. «Fondihaldurid on aga huvitatud stabiilsusest ning usaldusväärsusest,» sõnas ta.

Fondihaldusfirma Hansa Asset Management fondihaldur Mihkel Õim ütles, et mingi piirmäär peaks fondide tegevust reguleerima. Kuna üle poole investeeringutest peavad olema väiksemad kui 5 protsenti fondi mahust, siis söövad teenustasud ja ka haldustasud väiksemahulise fondi kasumi ära, sõnas Õim. Praegu kehtiv 5 miljoni kroonine mahupiir paistab normaalne olevat, lisas ta.

Eelmisel kolmapäeval suletud investeerimisfondidesse jäi kokku kinni 23 miljonit krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing