Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Egoist võrgutab elegantsiga
Äripäeva lõunakülaline ASi Pricewater- houseCoopersi juhatuse esimees Urmas Kaarlep peab restorani Egoist kõrget hinnataset põhjendatuks, ehkki kahekesi lõunale 1600 krooni kulutada tundus esimese hooga ehmatav.
Lõunakülaline on veendunud, et juhusliku silma eest hoolikalt varjatud südalinna restoran Egoist kuulub pealinna kõrgetasemeliste restoranide kilda.
Teeninduse äärmine diskreetsus ja professionaalsus, sisekujunduse elegantsus ja väljapeetus ning hea kokk on müstilise sajanditetaguse hõnguga mitme söögisaaliga maja edu võtmeks. Teenindaja selgitab sundimatult lahti iga menüüs seisva roa saladused ning ei häbene meile ka restorani kööki näidata.
Kuna oleme majas esmakordselt, vaatame üle ka 1. korruse söögisaali, terrassi, sigaritoa ja väärika pika lauaga ruumi, kus sobib nii nõu pidada kui ka seltskonda nautida.
Urmas Kaarlep tuleks siia ükskõik millise piduliku sündmuse puhul. Tõsi, pigem õhtusöögile, sest tume antiikne massiivne mööbel, küünla- ja punktvalgustus loovad hubase ning intiimse õhkkonna, mida täiendab roogade kõrgel kunstilisel tasemel esituslaad.
«Egoisti eesmärk on emotsioone luua, mitte kõhtu täita,» on Kaarlep rahul.
Nii eelroa Chefs Saladi kui põhiroana võetud lambaprae iseloomustamiseks ei pelga külaline kasutada sõnu «julge», «perfektne» ja «nauditav». Lammas on traditsiooniliselt valmistatud, lisanditeks kapsas, rosmariin, kartulipüree ja küüslauk. Kaarlep rõhutab üllatavalt suurt küüslaugusisaldust, kuid selle mahedast ahjuvariandist ei jää hiljem mingeid märke.
Minu valitud pardirind rosinatega pakub põneva maitsebuketi tänu taipärastele lisanditele. Hautatud ja praetud mangolõikudest ning punases veinis hautatud rosinatest saab vaid meeldivaid elamusi.
Ainult lemmikmagustoidu Creme Brulega pole Kaarlepil õnne: see osutub varasemate kogemustega võrreldes teraliseks ja kooruke liialt ebaühtlaseks.
Joogivalik on luksuslik nagu hinnaklasski. Egiosti hispaania ning prantsuse päritolu majaveinid hindab külaline heas mõttes pretensioonituks.
Tegu pole madala hinnaklassi lauaveini, vaid igati kvaliteetse keelekastmega.
Külalise hinnang10 punktisüsteemis
- toiduvalik - 8 punkti
- joogivalik - 10 punkti
- teenindus - 10 punkti
- hinna ja kvaliteedi suhe 9
omanikDimitri Demjanov
restorani Egoist omanik
Egoisti võiks võtta nagu teatrit, kus lavastajaks on peakokk, näitlejateks kokad ning nende tegevuse tulemus maitsev roog, mis on iga senti väärt.
Maitsvale toidule peab andma lisaväärtuse hea teenindus ja õhkkond. See peaks olema koht, kus saaks segamatult meeldivalt suhelda.
Restoran meenutab ülesehituselt lossi, kus on palju erinevaid ruumivõimalusi, mis loovad majale dünaamilisuse ja kompaktsuse.
Valmistame toitu värskest ja ökoloogiliselt puhtast alusmaterjalist. Selle juures jälgime õiget valmistusviisi: et näiteks juurviljade tükeldamisel ja valmistamisel ei kaoks õige maitse ja värv.
Teeme kõik kohapeal ega võta ühtegi ainet konservipurgist.
Me ei kauple traditsiooniliste jookidega. Valik on egoistlik ja harmoneerub toitudega.
Et Egoistis käimisest kujuneks meeldejääv külaskäik, ootame, et meile helistataks ja teatataks tulekust ette. See pole söögikoht juhukülastajale.