21. oktoober 1998 kell 22:00

Turu loidus toob aktsiate hinnad alla

Teist päeva järjest jäi Tallinna börsi päevakäive allapoole 10 mln kr taset. Aktsiahindade langus väikese, et mitte öelda olematu käibe korral on küllalt tavaline, sest mingi hulk müüjaid, kes soovivad või on sunnitud positsioonist loobuma, on alati olemas. Võrdväärse ostuhuvi puudumisel, millele viitab äärmiselt tagasihoidlik päevakäive, hakkavad aktsiate hinnad aga langema.

Erilisest kasumivõtmisest on praegu raske rääkida, sest pole, mida võtta. Enamik aktsiaid liigub oma viimase aasta madalaimate tasemete lähistel ja turgu suunavad hetkel spekulatiivsed investorid, kes võtavad päevasiseseid positsioone, ning investorid, kes korjavad turult oma investeeringute viimaseid riismeid. ÄP indeks kukkus eilsel loiul ja kauplemisvaesel turul 2,09%, 289,89 punkti tasemele.

Avaldatavad uudised turu liikumist kuigivõrd praegu ei mõjuta, pigem on suunavaks emotsionaalsed mõjurid. Seetõttu pole erilist tagajärge oodata ka Saku õlletehase eilsele teatele oma üheksa kuu majandustulemuste kohta. Tulemused iseenesest olid head ja ettevõtte kasum möödunud aasta sama ajaga kasvanud neljandiku võrra ehk 37,1 mln kroonile. Vaatamata jahedale suvele suutis Saku õlletehas oma müügimahtusid märgatavalt suurendada, mis on väidetava majanduskriisi tingimustes eriliselt silmapaistev. Ühtegi tehingut Saku aktsiaga siiski eile ei registreeritud.

Teisipäeval toimunud börsi noteerimiskomisjon võttis vastu mitu põnevat otsust. Väikeinvestorite huvide kaitse sai otsustamisel määravaks ja vastu emitendi enda soovi jätkatakse kauplemist Tallinna farmaatsiatehase aktsiaga, küll lisanimekirjas. Mis saab aga siis, kui noteerimisest mittehuvitatud ettevõte ei kavatse enam börsireegleid järgida (ei avalda infot jne), ei ole seni keegi vastanud. Mõningase üllatusena sattus noteerimiskomisjoni hambusse EMV aktsia, mis samuti lisanimekirja tõsteti. Üsna huvitav on siinjuures see, et vaid mõnikümmend miljonit krooni kõrgema kapitalisatsiooniga Merko Ehituse aktsia jäeti põhinimekirja edasi.

Hetkel kuum