26. oktoober 1998 kell 22:00

Venemaa võitleb kaubaarve pettustega

Venemaa tollikomitee määruse järgi kontrollitakse septembri lõpust tähelepanelikult piiril imporditavate kaupade arveid. Kauba saatja peab vedajale kaasa andma täpselt vormistatud arved.

Määruse järgi saadab piiritoll sihtpunkti tolliterminaali arvutivõrgu kaudu info kaubaarvete kohta. See välistab sihtpunktis enne kauba lahtitollimist arve vahetamise väiksemat kauba maksumust näitava arve vastu. Ebakorrektsete arvetega koormad jäetake piirile. Arvel ei tohi olla ka selliseid pisilohakusi, nagu puuduvad lõppsummad ja ühikud, pole kirjas kauba saaja täpset ettevõtlusvormi jne.

Uus süsteem välistab arve vahetamise sihtpunktis enne tolli vormistamist.

Samas võib sellise infovahetusega oodata imesid. Piiril vormistatakse arve arvutisse ja saadetakse Moskva autovedude kesktolli, kes peaks hakkama infot tollipunktide vahel laiali jagama. Kas nad seal aga teavad, kuhu tollipunkti mingi arve täpselt on suunatud. Süsteemi toimimine on väga hämar ja keegi pole seda valgustanud.

Esialgu pole ka vedajatelt tagasisidet, sest Venemaa veod seisavad.

Hetkel kuum