1. november 1998 kell 22:00

Koonderakond taas ninasarviku küüsis

Nii nagu 1995. aasta valimiste järel valitsusläbirääkimiste aegu ja pärast 1996. aasta kohalikke valimisi Tallinna linnavolikogu koalitsioonikempluste ajal, on Savisaarest ja koos oma erakonnaga taas saanud võtmeisik, kelle abil püüab Koonderakond leida toetust paljukirutud riigieelarvele.

«See on Koonderakonna lühinägelik poliitika, et kui häda käes, minnakse Keskerakonna jutule, kuid sellest on võitnud vaid Keskerakond,» nentis rahvaerakondlane Indrek Kannik möödunud neljapäeval, mil valitsus otsustas opositsiooni tagasilükatud riigieelarve taas riigikogule esitada.

Ega ilmaasjata kutsu poliitikud Savisaart vaheldumisi ninasarvikuks ja Edgar Vissarionovit?iks.

Keskerakond ei anna ühtegi toetushäält millelegi niisama. Kolmapäeval enne riigieelarve esimest lugemist tahtsid keskerakondlased vastutasuks eelarve toetusele saada KMÜ-lt toetust valimisliitude keelustamisele. Seda nad ei saanud ja ning keskfraktsiooni liikmete abil hääletas opositsioon eelarve menetlusest välja.

Edaspidine toetus ülepaisutatud eelarvele oleneb suuresti sellest, kas valitsus soostub keskerakondlastele eraldama maavanemate kohti.

«Toetust astmelise tulumaksu kehtestamisele nad ei tahagi, see on lipp, millega valimispropagandat teha,» kinnitab üks reformierakondlane.

Keskfraktsioon peab kõnelusi astmelise tulumaksu üle siiski tõsisteks.

Peaministrer lubas neljapäeva hommikul, et sel nädalal langetatakse hulk poliitiliselt olulisi otsuseid.

Hetkel kuum