29. november 1998 kell 22:00

Lasnamäe korterite hinnalangus on lõppemas

Lasnamäel on korterite hinnad alates juunikuust langenud. Esialgu oli hinnalangus aeglane, suurem hindade langus algas septembri algusest.

Kuna pakkumine ületab nõudlust, jätkub hinnalangus ka praegu. Kevadel maksis korralik 2toaline korter keskmiselt 200 000 krooni, praegu saab samaväärse korteri 170 000 krooniga.

Korterite hinna uut tõusu on oodata alates aastavahetusest. Aasta pärast prognoosin tänasega võrreldes kuni 20% hinnatõusu. Siis on oodata ka hindade stabiliseerumist.

Hindade muutus oleneb loomulikult pankade situatsioonist ja laenuvõimalustest, hinnatõus eeldab laenusaamise lihtsustumist.

Praegu on Lasnamäe korterite keskmine ruutmeetri hind ca 3000 krooni. Ühe- ja kahetoalised korterid võivad olla kallimad ja kolmetoalised odavamad. Kuna välismaalased Lasnamäele korterit ei osta, tõusevad hinnad ainult juhul, kui Eesti pangad leiavad võimaluse Eesti kodanikele rohkem eluasemelaene anda. Rohkem võivad Lasnamäe korterite hinnad tõusta siis, kui ilma kodakondsuseta inimesed saavad endale laenu lubada.

Noored pered soovivad siiski endiselt vanematest eraldi elada, jätkub ka noorte tulek Tallinna õppima ja tööle. Seetõttu prognoosin, et paremates majades jäävad korterite hinnad samaks, halvemates langevad veelgi (ca 5%).

Arvan, et igal asjal on hind ja väärtus ning seetõttu ei saa hinnad langeda lõpmatuseni, vaid teatud piirini.

Lähemas tulevikus ei alustata ilmselt massiliselt uute korterelamute ehitamist. Lasnamäe ja teise suurema korterelamute rajooni, Mustamäe korterite hinnad on hetkel üsnagi võrreldavad. Tuleks arvestada, et tegemist on siiski uuema elamurajooniga kui Mustamäe. See annab alust arvata, et teatud korterite hinnad teatud piirkonnas Lasnamäel ei lange, vaid jäävad stabiilseks. Seetõttu arvan, et maksimaalne hinnalangus on Lasnamäel 10--15%. Prognoos kehtib juhul, kui ei toimu üldisi suuri ja radikaalseid muutusi kogu Eesti majanduses.

Hetkel kuum