ASA Kindlustuse aktsiate müük venib

Silva Männik 15. detsember 1998, 00:00

ASA Kindlustuse aktsiate müügist Londoni börsi vabaturul registreeritud firmale eilsel aktsionäride koosolekul ei räägitud. Oma varasemates teadetes lubas ASA uue partneri nime avalikustada detsembri alguses.

Eelmisel nädalal Londonis toimunud läbirääkimistelt naasnud ASA Kindlustuse nõukogu esimees Leonid Apananski ei osanud eile veel öelda, millal ASA aktsiate müügi lepingu sõlmimiseni jõutakse. Ta ei välistanud, et see võib lükkuda järgmisse aastasse.

Ostja on ASA börsiteadete kohaselt üks Londoni vabaturul registreeritud investeerimisfirma, kelle nime avaldatakse seoses börsikohustustega alles pärast lepingu sõlmimist. ASA Kindlustuse aktsiaid müüb seltsi endiselt suuromanikult, AB Kindlustuse Grupilt eelmisel nädalal aktsiad ostnud Wellfix Investments Ltd. Apananski sõbra pärijatele kuuluvat firmat esindab läbirääkimistel välisinvestoriga vandeadvokaat Leon Glikman.

Apananski ütles, et möödunud nädalal toimunud ASA Kindlustuse suuromaniku vahetus oli tingitud aktsiaid osta plaaniva Londoni börsifirma soovist. Seoses Eesti seadusandluse ebakindlusega on neile parem, kui ASA Kindlustuse aktsiate müüjaks on välisfirma, põhjendas Apananski.

Maksuameti peadirektori kohusetäitja Aivar Sõerd nõustus, et aktsiate võõrandamine välisfirmale võib olla tingitud Londoni börsifirma soovist. Samas pole tema sõnul välistatud püüd maksudest kõrvale hoida. Ka mitteresident peab Eestis tulumaksu maksma, kui müükse Eestis registreeritud firma aktsiaid, kuid valdavalt see nõue rakendamist ei leia, rääkis Sõerd.

Glikman on varem öelnud, et kuna ASA Kindlustuse aktsiaid müüv Wellfix Investments on Ameerika firma, allutatakse kõik aktsiate müügist tulevad vaidlused välisseadusandlusele. «Kui üks lepingupool on Inglismaa ja teine on USA firma, siis nende kahe riigi vahel on olemas kohtuotsuste täitmise konventsioon,» selgitas ta. «Eestil seda USA ja Inglismaa vahel ei ole.»

ASA Kindlustuse aktsionäride koosolek rahuldas eile seltsi nõukogu liikmete Leon Glikmani ja Meelis Kubitsa tagasiastumispalve. Samas kinnitati nõukogu uueks liikmeks ASi Saksa Auto juhatuse esimees Erkki Aavik.

Vandeadvokaat Leon Glikman põhjendas autofirmat juhtiva Aaviku kandidatuuri eelist seltsi portfellis domineeriva autokindlustusega.

Apananski ütles, et nõukogu tuleb veel enne jõule kokku ning siis arutatakse ka juhatuse laiendamist kuni viie liikmeni. Seni oli ASA Kindlustuse ainsaks juhatajaks seltsi peadirektor Sergei Net?ajev.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing