Väinu Rozental • 20. detsember 1998 kell 22:00

Estiko ostis Tartu kaubahalli nullkorruse

Estiko nõukogu esimehe Kalju Hellenurme andmeil müüs Estiko oma 49protsendilise osaluse Milleenia Valduses kolme miljoni krooni eest. 2000ruutmeetrise nullkorruse hind oli kümme miljonit krooni. «Sisuliselt võttis Estiko üle seitsme miljoni krooni ulatuses Milleenia Valduse kohustusi linna ees,» selgitas ta.

Hellenurme sõnul vähenes selle tehinguga Estiko tütarettevõtete arv ning sai selgeks, kes millega kaubahallis tegeleb. «Seni ei olnud selge, kes peaks kaubahalli ümberehitust finantseerima,» rääkis Hellenurm. «Nüüd on nullkorrus meie ja sinna me ka investeerime.»

Ülejäänud osa kaubahallist kuulub Milleenia Valdusele, mille ainuomanik on nüüd Card.S.A. Milleenia Valdus rendib endale kuuluvale ASile Kesklinna Kaubahall kaubanduspindu.

Card.S.A. esindaja Jaan Mugra sõnul on tegu kahe juriidilise isikuga. «Üks firma tegeleb kinnisvaraga ja teine kaubandusega,» seletas Mugra. «Täna kuuluvad need firmad ühele firmale, aga homme ei pruugi enam kuuluda.»

Tartus piimatoodete hulgi- ja jaemüügiga tegeleva firma ASi Espito nõukogu esimehena töötav Mugra ei soovinud avalikustada, kes on Card.S.A. taga. «Absoluutselt ei ole see seotud Estikoga,» kinnitas Mugra, lisades, et tegu on nii Eesti kui väliskapitaliga. Card.S.A. on registreeritud Niue saarel.

Alates selle aasta maist kaupleb kesklinna kaubahalli esimesel korrusel asuvas toidukaupade saalis Estiko tütarettevõte AS Estiko Kommerts. «Kuna kauplus ei vasta Spari nõuetele, siis pole me saanud seda Spari märgi alla viia,» rääkis Hellenurm. Uue kaupluse valmides kolib toidukaupade osakond esimeselt korruselt nullkorrusele ja hakkab kandma Spari märki.

Tartu linn müüs kaubahalli eelmise aasta juunis 26 miljoni krooni eest Milleenia Valdusele, mille osanikud olid ASid Arco Vara ja Estiko. Arco Vara müüs oma osaluse ASile Card S.A. juba mullu.

Hetkel kuum