Silva Männik • 20. detsember 1998 kell 22:00

Offshore-seltsid kasvatavad rahapuud

Eesti elukindlustusseltsid pakkusid eelmisel aastal kogumiskindlustuse keskmisele 4% garanteeritud intressile lisaks veel paarikümneprotsendist lisaintressi. Aastaga on tulusad investeerimisvõimalused võlu ja valikurohkuse kaotanud ning seltsidel palju raskem kliente lisaintressiga kostitada. Samas pakuvad 16st Eesti kindlustusmaaklerist kaks maksuvabades piirkondades registreeritud elukindlustusseltside tooteid, mille garanteeritud intress on ligi 7%.

Majesteedi Kindlustusmaakleri ASi tegevdirektor Andrus Järve rõhutab Eesti ja välismaiste offshore-seltside erinevust. Igal sealsel seltsil on üle maailma kuni 70 erineva riskiga fondi, kuhu klient toote olemuse järgi investeerida võib. Eesti seltse kammitsevad piirangud välismaistele investeeringutele, nendib Järve.

Kuuldes elukindlustusseltsi ees sõna offshore, tekib säästmishuvilistel küsimus, miks seda meretagust firmat usaldama peaks.

Maaklerfirma Vanden Insurance Brokers juhataja Raul Källo laob selle peale lauale seltside infomaterjalid -- kuni paarisaja-aastase kogemusega firmasid on tuntud reitinguagentuurid hinnanud parima hindega AAA. Eukindlustusseltsi Eagle Star International Life pensionikindlustuse tooted hinnati rahvusvahelisel rahaturul I koha vääriliseks.

Suurtele kindlustuskontsernidele on oma elu-

kindlustusseltsi registreerimine maksuvabas riigis kõige mõttekam, sest tegu on raha kogumise ja juurde-

kasvatamisega. Eesti kliendi riski hajutab maaklerfirma, kes inimeselt komisjonitasu ei võta ning seetõttu toodet kallimaks ei aja.

Välisseltside tooted on jõukohased pisut varakamale seltskonnale. Minimaalne igakuine summa, mis oma sissetulekutest kõrvale tuleb panna, on 1100 krooni.

Andres Järve sõnul tekitab Eestis raskusi see, et säästmine ja pensioni kogumine on siin kasvatuse taga kinni. Läänes säästavad inimesed keskmiselt 5--8% oma tuludest. Siin eelistavad inimesed selle ära elada.

Seesam Elukindlustuse peadirektoril Taivo Saarel ei ole usku, et selliseid meretaguseid klubisid väga palju kasutatakse. «Mina isiklikult suhtleksin kohapealse seltskonnaga,» on Saar kindel. Tema sõnul on Eesti seltsid siin käegakatsutavas kauguses.

Saar ei välista siiski välisseltside kasutamise mõttekust. Kui veel mõned aastad tagasi jahtisid inimeste raha kahtlased müügimehed, kes sellega järgmisel hetkel kadunud olid, siis praegused ametlikult litsentseeritud ja registreeritud maaklerid peaksid hoopis riski maandama, arvab ta.

 

Hetkel kuum