4 jaanuar 1999

Fond hüvitas enamiku EVEA ja ERA Panga hoiustest

Fondi juhataja Madis Kallion ütles, et ilmselt on hoiuste tagamise fond nüüd üks suuremaid EVEA Panga hoiustajaid. Ta ei soovinud kommenteerida, kas pangal on mõtet ühe suure hoiustajaga tegevust üldse jätkata. «Igal juhul on meil nüüd hoiustajate asemel nõudeõigus EVEA Panga vastu,» lisas Kallion.

Moratooriumi all oleva ERA Panga hoiuste hüvitamine lõpeb 8. jaanuaril. Detsembri lõpu seisuga on ERA Panga hoiuseid hüvitatud 29,1 miljoni krooni ulatuses, kokku kuulub fondi kaudu hüvitamisele 36 miljoni krooni eest ERA Panka kinni jäänud hoiuseid.

Hoiuste tagamise fond laenas mullu Hansapangalt 75 miljonit krooni, et kahe põhjaläinud panga hoiustajatele hüvitist maksta. Nüüd võtab fond sama palju laenu MeritaNordbankenilt, et laen Hansapangale tagasi maksta. Laenulepingu allkirjastasid Merita ja fond 23. detsembril ja see jõustub täna, kui valitsus sellele tänasel istungil garantii annab.

Kallion ei soovinud laenuintressi suurust avaldada enne, kui valitsus pole sellele garantii andmist otsustanud. «Võin öelda, et see on soodsam kui Hansapanga intress,» sõnas ta. Kallion nentis, et ei ütle ka Hansapanga laenu intressi, kuid see on alla turu keskmise.

EVEA Panga tegevuslitsentsi kehtivuse peatas keskpank mullu oktoobri alguses. Hoiuste tagamise fond alustas EVEA Panka kinni jäänud hoiuste väljamaksmist 12. novembril.

ERA Pangale kuulutati moratoorium välja nädal pärast EVEA Panga pankrotti.

Nii EVEA Panga kui ERA Panga juhid on korduvalt kinnitanud, et pangad alustavad uuesti tööd ning kaasatakse välisinvestor. Seni pole nad lubadust täitnud.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum