13. jaanuar 1999 kell 22:00

Advokaatide hiidhonorar

Texase ja Florida osariiki esindanud advokaadid teenisid 44,2 miljardit kumbki. Texases jagavad selle summa viie advokaadibüroo põhiaktsionärid, Floridas on raha jagajaid rohkem. Mississippi osariigi advokaadid teenivad umbes 18,2 miljardit krooni.

Texase, Florida ja Mississippi osariik jõudsid novembris tubakafirmadega kokkuleppele, mille hinnaks oli 455 miljardit Eesti krooni. Seega saavad advokaadid tubakafirmade tulevikus makstavatest kahjutasudest umbes neljandiku. Siiski ei saa juristid seda summat kätte korraga, vaid aastamaksetena. Aasta jooksul makstav summa ei ületa 6,5 miljardit krooni.

Hiidhonorarid on USAs äratanud suurt kriitikat ja pahameelt. Iseäranis pahandab rahvas sellepärast, et honorarid makstakse välja nimetatud osariikide tervishoiukuludest.

Texase, Florida ja Mississippi advokaatide honorarid on suuremad kui teistes osariikides, sest need kolm osariiki tegid tubakafirmadega eraldi lepingu ning tubakafirmad lubasid, et neil ei ole vastuväiteid advokaatide palganõuetele. Algselt näiteks nõudsid Texase osariigi advokaadid honorariks 330 miljardit krooni, mis oli suurem isegi osariigi kahjutasust -- 228,8 miljardit krooni. Honorari suuruse määras lõpuks kindlaks vahenduskomisjon.

Eriti hästi ehk umbes 30 miljardit krooni teenib Texase Joseph F. Rice'i advokaadibüroo, kes esindas tubakatülis 23 osariiki. Rice sai juba aastaid tagasi aru, et sellega võib hästi teenida ning seetõttu sõitis ta osariike läbi ja pakkus neile tubakatülis oma advokaadibüroo teeneid.

Autor: TS

Hetkel kuum