Toomas Truuverk • 17. jaanuar 1999 kell 22:00

Börsil valitseb langusmeeleolu

Reedel jätkus kauplemine Tallinna börsil langussuunas. Enamiku börsisüsteemi aktsiate hinnamuutused jäid miinuspoolele ja ka ÄP indeks näitas päeva kokkuvõttes 0,71protsendilist kaotus, sulgudes 262,47 punktil.

Nädala kokkuvõttes tegi ÄP indeks koguni 6,5% kukkumise, lähenedes suure hooga viimase 52 nädala madalaimale tasemele. Reede õhtul puudus sellest veel ca 15 punkti.

Languse põhjusena paistab eeskätt silma Telekomi aktsiate müük, mis muutis investorid ettevaatlikuks ja turu nõrgaks ja kergelt haavatavaks. Kolmapäeval Brasiilias puhkenud finantskriis, mis viis esimese hooga kiirele langusele enamiku maailma aktsiabörsidest, lõi neljapäeval valusalt ka juba eelnevalt nõrgestatud Tallinna börsi. Samal ajal, kui muu maailma börsid asusid reedel kaotatud positsioone tagasi võitma, hoidis Eestis aktsiate hindasid surve all kartus kahe suurema panga detsembrikuu majandustulemuste ees, mis selguvad täna.

Reede hommikul avaldas oma majandustulemused Optiva Pank. Forekspanga ja Investeerimispanga ühinemisel tekkinud pank jäi aastaga 255,9 miljoni krooniga kahjumisse. Kahjumist 9,9 miljonit krooni saadi detsembris. Kuna detsembris erakorralisi ja suuri kulusid ei olnud (näiteks suuremahuline laenude provisjoneerimine), näitab Optiva Pank jätkuvalt korralikku kahjumiteenimise oskust.

Optiva Panga tulemus annab põhjust suhtuda ka Hansapanga ja Ühispanga tulemustesse paraja ettevaatlikkusega. Samas on mõlema panga aktsia hind sedavõrd madalale kukkunud, et tõenäolisem liikumissuund peaks olema ülespoole. Kogu viimase poolaasta nõrkuse ja ebastabiilsuse juures on Hansapanga aktsia leidnud kindlat toetust just 50 kroonil ja Ühispanga aktsia pole kuigi pikalt allpool 20 krooni olnud.

Reedel lõpetas Hansapanga aktsia 50 kroonil ja Ühispanga aktsia 20,8 kroonil. Märkimisväärne oli Hansapanga aktsia 8,4 miljoni kroonine päevakäive. Suure panuse käibesse andis üks sulgemiseelne suurtehing 100 000 aktsiaga kogumahus 4,95 mln kr.

Hetkel kuum