Väinu Rozental • 17. jaanuar 1999 kell 22:00

Metsaostjad loovad suurfirmat

Stora Forestry Balti direktor Rait Hiiepuu ütles, et kuni teise kvartalini töötavad mõlemad Eestis asuvad firmad eraldi ettevõttena. «Käib juriidiline ja organisatsiooniline eeltöö, et ühinemise vorm paika panna,» sõnas Hiiepuu.

Lumiforesti ja Stora Forestry Balti ühinemise põhjus on Soome metsatööstuskontserni Enso-Timber OY ja Rootsi kontserni Stora AB ühinemine eelmise aasta lõpus. Ühinenud firmas sai häälteenamuse Stora.

Eestis võib ühinenud firma turuosa ümarpalgi varumisel ulatuda 25 protsendini kohalikust turust.

«Meil ei ole kattumist nii palju, kui algselt arvata võis,» rääkis Rait Hiiepuu. «Seega täiendame rohkem teineteist, kui katame.» Hiiepuu avaldas arvamust, et ühinemisest võidavad eelkõige koostööpartnerid.

Lumiforestis ja Stora Forestry Baltis töötab kokku ligi 80 inimest. «Tõenäoliselt töökohtade arv pärast ühinemist väheneb, kuid mitte oluliselt,» kinnitas Lumiforesti finantsdirektor Andres Männiko. Uue metsavarumisfirma juhiks saab Rait Hiiepuu. Lumiforesti praegune juhataja Jorma Länsitalo hakkab juhtima Balti riikide koordineerimisrühma.

Kolmanda suure metsavarumisfirma ASi MoDo Mets tegevdirektor Andres Kirstein ütles, et kahe suurfirma ühinemise järel jääb üks konkurent lihtsalt vähemaks. «Kuna paberipuidu turg on välja kujunenud, ei tohiks turg ühinemisel kardinaalselt paigast nihkuda,» lausus Kirstein.

Eesti kapitalil põhineva ASi Sylvester nõukogu esimees Mati Polli lausus, et ka nende firma elu läheb pärast kahe konkurendi ühinemist lihtsamaks. «Ühele partnerile on kogu puidusortimenti lihtsam müüa,» lausus Polli.

Stora Forestry Balti käive oli eelmisel aastal 250 miljonit krooni. Hiiepuu kinnitusel oli firma auditeerimata kasum eelmisel aastal 2,5 miljonit krooni. Stora Forestry Balti varub ainult paberipuud.

Lumiforesti finantsdirektori Andres Männiko andmeil oli Lumiforesti mullune käive umbes 440 miljonit krooni. «Kasumit me ei saanud,» lisas ta. Kuna Enso-Timberile kuulub 24 protsenti Imavere saeveskist, tegeleb Lumiforest peale paberipuu varumise ka ümarpuu varumisega.

Hetkel kuum