Merita klient võtab Pennu üle

Aktsiate hinnad Tallinna börsil liikusid eile ilma kindla suundumuseta. Päeva kokkuvõttes jäi ÄP indeks 0,14 protsendiga miinuspoolele, kuid sellest hoolimata oli turul märgata viimaste päevadega võrreldes veidi positiivsemat meeleolu ja mitme aktsia hind päeva jooksul ka tõusis.

Börsisüsteemi päevakäive kuivas aga taas pea olematuks -- registreeritud 203 tehingu kogumaht ulatus vaid 7,27 miljoni kroonini. Ainsatena suutsid üle miljonikroonist päevakäivet eile näidata kaks turu liideraktsiat Telekom ja Hansapank. 2 miljoni ja 1,3 miljoni kroonine päevakäive jääb siiski kaugele vahepealsetest kümnetesse miljonitesse kroonidesse ulatunud käivetest. Turg on kukkunud tasemele, kus uue hinnatasemega ära harjunud investorid aktsiaid müüa enam väga ei taha, kuid ostuhuvilised loodavad, et kiire kukkumine jätkub, ja ootavad õiget momenti.

Mingit erilist impulssi ei tulnud eile ka välisturgudelt. Londonis püsis Telekomi aktsia kella 18.00 paiku Eesti aja järgi napilt ülalpool 100 krooni piiri. Ka Hansapanga aktsia püsis välismaal stabiilselt 74 krooni läheduses.

Ajal, mil kauplemine liideraktsiatega stabiliseerub, on üllatavaid liikumisi teinud lisanimekirja aktsiad. Eile selgus ühe viimaste päevade komeedi Pennu CT aktsia liikumise põhjus. Nimelt on viimase nädala ehk siis nelja kauplemispäeva jooksul Merita pank suurendanud oma kliendikonto osalust Pennu aktsiakapitalis 10% võrra. Sellise osaluse omandamine tooks endaga kaasa olulisi muutusi palju likviidsemategi aktsiate puhul, kui seda on Pennu aktsia. Eile vahetas eri turgudel (Pennu CT aktsiaga kaubeldakse ka Frankfurdis ja Münchenis) omanikku kokku 39 200 aktsiat ja see kergitas aktsia hinda Tallinna börsil koguni 60,5%.

Raske öelda, mis võib Merita panga tegevuse ajendiks olla. Kõige tõenäolisem tundub olevat strateegilise osaluse soetamine sooviga ettevõte hiljem üle võtta. Praegusel hinnatasemel on Pennu finantsinvesteeringuks vaieldamatult juba liiga kallis.

Hetkel kuum