Toomas Truuverk • 2. märts 1999 kell 22:00

Investorid ilmutasid ostuhuvi

Kauplemine Tallinna börsil möödus teisipäeval taas palju elavamalt ja likviidsemate aktsiate hinnad liikusid kiirelt ülespoole. ÄP indeks kerkis börsisüsteemi 33,34 miljoni kroonise päevakäibe juures 4,93%, 330,88 punktile.

Börs avanes eile hommikul 2protsendise tõusuga ja jätkas kiiret tõusu ka avamisjärgsetel minutitel. Investorite tähelepanu keskpunktis olid turuliidrid, Telekomi ja Hansapanga aktsia.

Hansapanga maakler Romet Tepper ütles päevasündmusi BNSile kommenteerides, et hinnatõusu taga olid eeskätt kohalikud investorid.

Börsil domineerisid nn standardkogustega tehingud (1000, 2000 jms aktsiapakid), mis viitavad, et ostmas olid eile siiski keskmisest suuremad investorid. Päeva lõpus kanti börsisüsteemist läbi ka kolm suuremat tehingut kogumahus 85 000 aktsiat. Tehingute kogumaht oli ligi 9 miljonit krooni ehk 45% Telekomi aktsia päevakäibest. Seega pool päevakäibest tuli siiski välismaiste ostuorderite täitmisest.

Telekomi aktsia hind liikus tõusujoones ka välisbörsidel. Londonis kerkis aktsia hind 105,5--107,9 kroonile ehk rohkem kui 5 protsenti kõrgemale esmaspäevasest sulgemistasemest.

Märkimisväärse tõusu tegid Telekomi aktsia tuules eile ka Hansapanga (+5,65%) ja Ühispanga (+6,12%) aktsia. Mingit uut ja olulist infot nende pankade kohta eile ei avaldatud, nähtavaid muutusi pole toimunud ka pankade majanduslikus seisundis. Tõusu põhjused on puhttehnilist laadi, kus enne langust kõrgematel tasemetel aktsiaid müünud investorid soovivad nüüd madalamalt uuesti siseneda.

Elav kauplemine jätkus viimaste päevade tegijaga lisanimekirjas, Pennu aktsiaga. Eestis vahetas omanikku 30 800 aktsiat ja Saksamaa börsidel 54 400 aktsiat ehk kokku 5,3% ettevõtte aktsiakapitalist. Suure tõenäosusega on ostja endine ja seega ulatub Merita panga kliendikonto osalus Pennu CT aktsiakapitalis nüüd juba ca 25protsendini.

Hetkel kuum