Tõnis Oja • 21. märts 1999 kell 22:00

Eurotsoon ehk Saksamaa?

Tokio börsi Nikkei indeksi 4,20protsendiline ralli aitas jeeni kursil tõusta viimase kuu kõrgeimale tasemele. Reede keskpäeval oli Jaapani valuuta tugevnenud 116,90 USD/JPY-ni. Alates märtsi algusest on jeen tugevnenud 5,5%. Seekord ei saatnud jeeni tõusu viimaste päevade tavapärased saareriigi kõrgete ametnike püüud rahvusliku valuuta kurssi alla suruda. Kuna eelmised katsed ei olnud oma eesmärki saavutanud, loobuti või valmistatakse ette midagi uut.

Euro liikus reedel kerge languse suunas. Selle määras ära neljapäeval avaldatud Ifo indeks, mis näitas Saksamaa ärikeskkonna halvenemist veebruaris. Saksamaa annab eurotsooni 11 liikmesriigi sisemajanduse kogutoodangust umbes kolmandiku. Reedel avaldatud Prantsusmaa tööstustoodangu kasvu, mis jaanuaris oli 0,6% -- kaks korda prognoositust suurem --, ignoreerisid valuutaturud täielikult. Pole veel selge, kas see on õige või vale, aga reaalsuses arvestatakse eurotsooni puhul vaid Saksamaa majandusnäitajatega. Finantsturgude maaklerite-analüütikute jaoks on ülejänud 10 riiki puhas õhk.

Reede õhtul oli dollari kurss 14,312 krooni.

Hetkel kuum