Peep Sooman • 18. aprill 1999 kell 22:00

Jegorovi kinnistu peletab ostjad minema

Pikale veninud läbirääkimised ning Ühispanga poolt hoonele Tallinna vanalinnas Raekoja plats 8, Mündi 1/3, Pikk 12, Kinga 6/8 määratud kõrge hind tekitab Oberschneideri ja N.L.K Kinnisvara ASi nõukogu esimehe Sulo Niguli sõnul tüdimust läbirääkimiste jätkamise suhtes.

Lahekalda elamurajooni projekti esitlemisega tuntuks saanud Nigul ütles, et maja ostu vastu poleks tal midagi, kuid läbirääkimiste käigus tekkinud kära vastu küll. «Lihtsalt ei viitsi enam ülearu selle probleemiga tegeleda,» sõnas ta. «Oleme pangaga piisavalt läbirääkimisi pidanud, rohkem pole sellel enam mõtet,» leidis Nigul.

Eesti ühe suurema kinnisvarafirma ASi Ober Haus juht ja omanik Paul Oberschneider ütles, et maja ostuläbirääkimistel on liiga palju konflikte. «Liiga kallis on see ka,» lausus ta. Esialgu soovis Oberschneider hoone Ühispangalt ära osta, kuid huviliste lisandumisel otsustas pank maja hinda kergitada. «Liiga palju huvilisi, mina seda mängu kaasa enam mängida ei taha,» nentis Oberschneider.

Kinnistu vastu tunneb huvi Itaalia ärimees Ernesto Preatoni, kes enda sõnul vaid vahendas kontakte ning tegelik majahuviline on temaga mitte seotud Itaalia investor.

Maja ostust huvituva Saksa kinnisvaraarendusfirma Future Office Management (FOM) esindaja, advokaadibüroo Tark & Co advokaat Toomas Taube sõnas, et FOMil on huvi hinnalise kinnistu vastu säilinud. Tuleb vaid otsustada hoone omandamise viisid ja vahendid, ütles Taube.

FOMi tegevjuht Reinhard Walter, kes süüdistab panka Preatoni soosimises, on eelnevalt öelnud, et kui Ühispanga president Ain Hanschmidt eelnevast kokkuleppest kinni ei pea ning maja FOMile ei müü, siis asja niisama ei jäeta. «Praegu pole minu kliendilt kohtusse kaebamise korraldust tulnud,» kinnitas Taube.

Kui ükski ostuhuvilistest ei suuda hoone tagatisel 33 miljonit krooni laenanud Ühispangaga ja kinnistu võlgades omanikfirma Crag Kinnisvara ASi omanike Eino Tamme ja Kalle Tennoga kokkuleppele jõuda, müüb täitevamet hoone mõne kuu jooksul avalikul oksjonil. Maja alghinnaks võib Ühispanga riskikapitali osakonna projektijuhi Aavo Grafi hinnangul kujuneda 40 miljonit krooni.

Tamm ja Tenno peavad ringkonnakohtu otsuse kohaselt tasuma maksuametile 4 miljoni suuruse maksuvõla, mis tekkis hoone osa omandamisel Tatjana Valdmaalt selle eest, et nad aitasid Valdmaad kinnistu tagastamisprotsessis. Tamm ja Tenno aga väidavad, et hoone osa omandamisel oli tegu kinkimisega, mida ei maksustata, mitte tasuga konsultatsiooniteenuse eest, nagu väidab maksuamet.

Hetkel kuum