Andres Reimer • 18. aprill 1999 kell 22:00

Sarapi saatus ettevõtjate käes

Teede- ja sideministeerium ning rahandusministeerium vahetavad kumbki Tallinna Sadama nõukogus ettevõtjatega välja ühe ametniku. Tallinna Sadama nõukogusse kuulub praegu neli riigiametnikku.

Eesti kaubandus- ja tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman ütles reedel, et ta soovib avalikku konkurssi Tallinna Sadama tegevjuhi koha täitmiseks, kui senine Tallinna Sadama juhatuse esimees Enn Sarap peaks kohalt vabastatama. Kaubanduskoda taotleb ühe riigiametniku asendamist Tallinna Sadama nõukogus koja juhatuse liikmega, teatas Luman.

«Riigile kuuluvate monopoolsete ettevõtete nõukogud ei saa olla ametnikele legaalseteks lisatasu teenimise kohtadeks,» märkis Luman.

Teede- ja sideministri Toivo Jürgensoni nõunik Andrus Villem ütles, et ta ei välista võimalust, et järgmisel nädalal kuulutab Tallinna Sadama nõukogu välja konkursi ettevõtte uue juhi leidmiseks. Sellisel juhul võiks Tallinna Sadama uus juhatuse esimees asuda tööle juba 31. mail, lisas ta.

Tööstuse ja tööandjate keskliidu tegevdirektor Henn Pärn ütles, et tema juhitav organisatsioon saadab Tallinna Sadama nõukogusse ettevõtja, kes pole sadamaga otseselt seotud. Pärna sõnul võib Enn Sarap aga arvestada tööstuse ja tööandjate keskliidu toetusega, sest ettevõtjad hindavad teenekaid juhte.

«Sarap tuleb ametist vabastada, kui tõestatakse, et Tallinna Sadama areng pole olnud piisav,» lausus Pärn. «Poliitiliste vaidlusteni me ei lasku.»

Kumbki ettevõtjate organisatsioon pole seni nimeliselt oma kandidaate Tallinna Sadama nõukogusse avalikustanud.

Tallinna Sadama nõukogus esindavad praegu riiki teede- ja sideministeeriumi kantsleri nõunik Väino Soonike, veeteede ameti peadirektor Kalle Pedak, rahandusministeeriumi riigivara osakonna juhatajad Indrek Prank ja Mati Paljasmaa ning riigikogu liige Kristiina Ojuland. Nõukogu esimeheks kinnitati eelmisel nädalal endine majandusministeeriumi asekantsler Tarmo Ruben.

Ühe tundmatuks jääda soovinud kõrge riigiametniku sõnul pole välistatud, et Tallinna Sadama nõukogu kuulutab järgmisel nädalal välja ettevõtte uue juhi konkursi, kuid uus juhatuse esimees asub tööle alles oktoobris. «Pean kiiret lahendust paremaks, sest valitsus ei soovi lasta tekkida Maapanga sarnast olukorda, kus lõpu eel ettevõtte varad laiali kantakse,» ütles nimetatud ametnik.

Mitmel pool mujal maailmas kasutatakse suurte infrastruktuuriettevõtete tegevjuhtide väljavahetamisel kuni pooleaastast etteteatamist. Sarapi senine tööleping lõpeb oktoobris, pika etteteatamistähtaja puhul saaks ta töötada kuni lepingu lõpuni.

Tallinna Sadama nõukogu tuleb kokku nädala pärast, 26. aprillil.

Hetkel kuum