Toomas Truuverk • 18. mai 1999 kell 22:00

Saku aktsia leidis kauplemishuvi

Vaikus ja rahu Tallinna börsil kestab. Ilma erilise kauplemihuvita kulgenud börsipäeva kogukäibeks jäi registreeritud 140 tehingus tagasihoidlikud 10,29 miljonit krooni. ÄP indeks lõpetas ilma selge liikumissuunata kauplemise 0,2protsendise tõusuga, 358,41 punktil.

Aktsiaturu üldise apaatia juures suutis üleeileõhtune teade õlleturu arengust esimeses kvartalis investorid siiski liigutama panna. Teade Eesti õlletehaste 50protsendisest tootmismahu kasvust kergitas Saku õlletehase aktsia päevakäibe 2,12 mln kroonini. Aktsia hind kerkis päevaga 8,27%, sulgudes 45,8 kroonil.

Saku õlletehas ise seni ühtegi teadet oma käesoleva aasta majandustegevuse kohta avaldanud pole. Börsi reglemendi järgi on selleks aega kaks kuud aruandeperioodi lõpust ehk siis esimese kvartali kohta peavad börsiettevõtted vähemalt esialgsed majandustulemused avaldama maikuu lõpuks.

Peale Saku õlletehase pakkusid investoritele eile veel huvi põhinimekirja kolm liideraktsiat -- Telekom, Hansapank ja Ühispank. Suurima, 2,75 mln kroonise käibega oli neist Telekomi aktsia. Peamiselt Telekomi aktsia, mis kallines päevaga 50 senti ehk 0,46%, aitaski ÄP indeksil päeva plusspoolel lõpetada.

Londoni börsil, kus tavapäraselt pannakse paika Telekomi aktsia liikumissuund, liikus aktsia eile küllalt ebastabiilselt. Aktsia avanes hommikul 108,4 kroonil ja pärast keskpäevast üles-alla rabelemist oli kell 16.00 Eesti aja järgi ca krooni võrra hommikusest tasemest kõrgemal. Viimastel kauplemistundidel asus aktsia taas kiirelt kerkima ja jõudis vahetult enne börsi sulgemist juba 110,4 kroonile ehk ligi krooni võrra kõrgemale kui sulgemistase Tallinnas.

Kindlasti suureneb lähiajal investorite ootusärevus I kvartali majanduskasvu suhtes, esialgse hinnangu selle kohta peaks statistikaamet avaldama hiljemalt 7. juuniks. Eile õhutas ootusi I kvartali jaekaubanduse mahu ehk tarbimise 6protsendine kasv aastasel baasil.

Hetkel kuum