Sulev Oll • 10. juuni 1999 kell 22:00

Ameerika maskiga korealane

Koreas juba poolteist aastat turgu vallutanud Kia Carnival asub Euroopa ja Eesti kallale. Kerge ei saa tal olema, sest vastas on siinset tänavapilti tuntavalt ilmestav Volkswagen Sharan ja tema vähemmüüdud mahtuniversaalidest klassikaaslased.

Ameerikaliku välimusega Kia Carnival ei paku midagi enneolematut, aga mahutab 270 000kroonise hinna sisse palju niisugust, mis konkurentidel lisavarustuses. Autol on juba tehases paigaldatud ABS ja turvapadjad, 7 istet, käetoed esi- ja keskmistel istmetel, elektriline antenn ja esiuste klaasitõstukid, soojendusega uksepeeglid, salongist avatavad kütusepaak ja pagasiluuk. Kellele sellest ei piisa, saab osta luksvariandi, kus on nahksisu, puiduimitatsiooniga armatuurlaud, elektriliselt avatavad tagaaknad, puldiga kesklukustus, elektriline katuseluuk ja valuveljed. Niisuguse Carnivali eest tuleb ostjal anda 339 000 krooni.

Mootorivalikus on Carnivalil 2,5-liitrine V6 bensiini- ja 2,9-liitrine turbodiisel. Mootorid peaksid olema küllalt jõulised tirimaks edasi 1,8tonnist sõiduriista, ometi tahtnuks mehise välimusega autolt ka mehisema, vähemalt kolmeliitrise bensiinimootori võimalust.

Carnivale toodetakse nii manuaal- kui automaatkäigukastiga, viimase puhul on auto hind 20 000 krooni kõrgem.

Juhi töökoht on mugav eriti luksvariandil, kus on juhiistme kõrguse ja kalde elektriline regulaator. Armatuurlauale pole tahetud disainida midagi liigset, ka pole roolile toodud raadionuppe. See-eest on parajalt panipaiku.

Kuna Carnival on umbes 30 sentimeetrit pikem kui Sharan, on reisijatel lahedalt ruumi. Keskmised istmed saab hõlpsasti pöörata seljatoega sõidusuunda, vajadusel muuta aga söögilauaks.

Tagumise istme seljatugi on samuti reguleeritav kuni võimaluseni autosse kaks magamisaset moodustada. Istet ette-taha liigutades saab muuta pakiruumi suurust.

Värvivaliku puhul on oluline, et metallikvärv kuulub tumepunase, tumerohelise, valge, türkiissinise ja metallikmusta kõrval standardvarustusse. Auto salong on tume, beezhi varianti küll toodetakse, aga rohkem ameeriklaste tarbeks.

Ostjal ei tule Carnvali kättesaamist kaua oodata. Neid on nii Eesti tollilaos kui Saksamaal. Vaid siis, kui kliendil tõsine erisoov, läheb tellimuse täitmisega 4 kuud.

Hetkel kuum