ÄP fototoimetus • 15. juuni 1999 kell 22:00

Uus toidupaanika

Eile andis Belgia tervishoiuminister korralduse kauplustest kõik Coca-Cola joogid ära korjata. Häire puhkes, kui kuue Belgia kooli lapsed kaebasid pärast Coca-Cola karastusjookide joomist kõhuvalu, oksendamise ja külmavärinate üle.

Ministeeriumi teatel diagnoosis toksikoloogiakeskus real juhtudel verehaiguse hemolüüsi ehk punaste vereliblede lahustumise.

Ministeerium teatas, et Coca-Cola tooted jäävad Belgias keelu alla seniks, kui firma on probleemi põhjuse leidnud ning rakendanud abinõusid uute haigestumisjuhtude vältimiseks.

Keelu alla pandud toodete hulgas on Coca-Cola, Coca-Cola Light, Fanta, Sprite, Nestea, Aquarius Lemon, Bon Aqua, Kinley Tonic ja Lift.

Maailma suurim karastusjookide kontsern ei ole seni oma toodetest midagi ohtlikku avastanud. Analüüse raskendab seegi, et ei teata, kas otsida tuleb keemilist ainet, bakterit või ekslikult kasutatud lisandit.

Enne lauskeelu kehtestamist andis Coca-Cola korralduse poodidest ära korjata paar Belgias Antverpeni, Genti ja Wilrijki tehastes toodetud partiid.

Coca-Cola tooted on müügilt korjatud ka Prantsusmaal ja Luksemburgis, kuna kahtlustati, et koolilaste haiguse võis põhjustada Prantsusmaal Dunkirkis villitud partii. Partii tahetakse müügilt kõrvaldada enne kui vahendajad jõuavad selle teistesse riikidesse edasi müüa.

Coca-Cola alarm tuleb vahetult Belgia dioksiiniskandaali kiiluvees, kus saastatud sööda kasutamine tingis kõigepealt munade ja kanalihatoodete söögikõlbmatuks tunnistamise ning laienes seejärel looma- ja sealihale. tegemist on suurima paanikaga pärast 1996. a Briti hullu lehma tõve kriisi.

Autor: ÄP

Hetkel kuum