ÄP fototoimetus • 21. juuni 1999 kell 22:00

Faks hoiab kokku sidekulutusi

Eesti Mobiiltelefon katsetab koos rahvusvahelisi autovedusid tegevate ettevõtetega spetsiaalset faksi- ja andmeedastuse SIM-kaarti. Autovedajatele annab see võimaluse loobuda kulukast mobiilsidest ning vahetada autojuhi ja dispet?eri vahel infot autofaksi abil.

Paarile veofirmale on antud kasutada autofaks Possio PM 80 ning SIM-kaardid, millel on peal ainult andmeside ja faksinumbrid. Katses osaleva Alu Veoki juhatuse esimehe väitel vähenevad sidekulud poole võrra. Alu Veokis oli logistiku ja autojuhi vahelise telefonikõne keskmine pikkus 1,3 minutit, mis mobiiltelefoni kasutades läks maksma 14,98 krooni. Ühe A4 formaadis lehe edastamine faksiga kestab keskmiselt 1 minut, mille maksumus on 7,8 krooni.

EMT tootejuhi Kuno Peegi sõnul pärsib odava sideteenuse kasutamist faksi autovarustuse suhteliselt kõrge hind. Faks ise maksab 15 900 krooni. Sellele lisandub GSM card phone, viimase väikese võimsuse tõttu on vajalik ka välisantenn -- kõik kokku maksab ca 20 000 krooni.

Autofaks on kompaktne ja seda on mugav kasutada. Oluline puudus on, et aparaat ei töötanud praktiliselt üldse Itaalias. Kuna veok sõitis peamiselt marsruudil Itaalia--Rootsi--Itaalia, siis olime sunnitud infot edastama Itaaliasse või Itaaliast telefoni teel.

Rahaliselt on faksi kasutamine kahtlemata väga ökonoomne. Faksiga on võimalik edastada ka teede kaarte, täpseid linnade ja tänavate asukohti, laadimisaadresse kartograafilisel kujul, mis suurendab auto liikumise kiirust, sest juhi eksimise võimalus on viidud miinimumini.

Autor: ÄP

Hetkel kuum