Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuum suvi pakub kuhjaga rõõme

    Suvepuhkuse veetmiseks võib anda tuhandeid soovitusi. Ühed arvavad, et suvel tuleb ilmtingimata välismaale sõita. Teised usuvad jälle, et suvel on lausa kohustuslik kodus olla. Igaüks otsustab ise.
    Mart Laar on kindel, et energiat jätkub tal kogu aastaks, kuigi suvepuhkust ta peaministrina endale lubada ei saa. Põhjuseks on pikaleveninud säästueelarve arutelu riigikogus, mis sundis mitmeid muid küsimusi edasi lükkama. Sestap ongi Laari suveperiood töine.
    «Puhkan nädalalõppudel,» ütleb Mart Laar lühidalt ning mitte eriti nukral toonil.
    Kui mõni nädalavahetus on prii olulistest kohtumistest ja esindusüritustest, sõidab peaminister kogu perega kindlasti Saaremaale.
    «Talu ja põllumaad meil seal pole, kuid perele kuuluv sajandi algusest pärinev väike maja Kuressaare äärelinnas on piisavalt mõnus koht aja mahavõtmiseks. Ainuke töö, mis majaümbruses tegemist tahab, on muruniitmine.»
    Laar on veendunud, et hoolimata ahvatlustest, mida pakub eestlasele nii avaraks muutunud välismaailm, saab Eestimaal ringi sõites väga huvitava puhkuse veeta. Viimaste aastatega on Laari kinnitusel välja arendatud toredaid turismitalusid, mis pakuvad meeldivat teenindust ja erinevaid ajaveetmise võimalusi. Kes ei pelga veidikeseks tsivilisatsiooni hüvedest eemalduda, võib võtta ette matkarajad ja vähekäidud paigad. Parima võimaluse nendega tutvumiseks annab ka Erna retk, millest Laar ka sel aastal osa võtab.
    Üks asi valmistab peaministrile aga suurt muret. «Inimesed ei oska tempot maha võtta ja korralikult puhata, kuid tegelikult on suvekuud puhkamiseks ja enese laadimiseks. Komplekside väljaelamiseks tuleb leida teine aeg,» ütleb peaminister kooliõpetaja Lauri manitseval toonil.
    Riigikogu liige Toomas Vilosius on õnnelik inimene, sest tema puhkus on alati kindlatel suvekuudel. Sestap saabki Vilosius oma sõpradega varakult puhkuseplaane teha, kuigi ka siis tuleb paika pandud tähtaegu muuta või edasi lükata.
    «Esimestel aastatel käisime oma kamariljaga* bussireisidel. Laenutasime raamatukogult armsa stagnaaegse bussi ning kukkusime kütma,» räägib ta laia naeru saatel.
    Siis aga tüdinesid seltskonnaliikmed bussiekskursioonidest ära ning uueks ringireisimise vahendiks sai jalgratas. «Rattaga sõites näeb ka neid kohti, mida bussiga sõites ei näe. Lisaks tuleb ju meie vanuses oma füüsist utsitada,» põhjendab Vilosius.
    6000--8000 krooni eest saab täitsa korraliku jalgratta, millega sõita, ütleb Vilosius ning lisab, et odavamal rattal pole enam mõtet, sest siis peab seda kogu aeg parandama. Sel suvel on kamarilja ühe rattamatka juba teinud, koos käidi Harilaiul. Täna alustas sõpruskond aga juba uut kolmepäevast rattamatka Narva jõe kallastel ning tulevikus võetakse avastamiseks ette Lõuna-Eesti ja Läänemaa.
    Ta lisab usutavalt, et tegelikult tehakse enne reisi suur töö ära. «Uurime välja kõik kohalikud vaatamisväärsused ja muuseumid, mida võiks reisil vaadata.» Sama suure entusiasmiga pannakse paika ööbimispaigad. Telkides kamarilja ei ööbi, sest muidu tuleks telgid ja muu kraam ise kaasa vedada.
    Täna alustas sõpruskond aga juba uut kolmepäevast rattamatka Narva jõe kallastel ning tulevikus võetakse avastamiseks ette Lõuna--Eesti ja Läänemaa.
    * kamarilja -- mõjukas rühmitis, mille liikmed intriigide jms abil mõjutavad riigiasju isiklikes huvides (entsüklopeedia)
    Pikemat puhkust kui nädal aega järjest Reval Hotelligrupi nõukogu esimees Tarmo Sumberg endale ei luba. «Meid ümbritsevate kiirete muutustega tuleb end pidevalt kursis hoida ning pärast võib tagasitulek raskeks osutuda. Seda juhul, kui puhkus hakkab liiga meeldima,» ütleb Sumberg naerdes.
    Samas leiab nõukogu esimees, et kui iga päev tööülesannete tõttu aktiivselt suhelda ja teiste inimeste hulgas viibida, on keskkonnavahetus hädavajalik. Nii veedabki Sumberg igal võimalusel nädalalõpud talle kuuluvas talus Muhu saarel. «See on ideaalne paik puhkamiseks. Siin on hoopis teine tunne kui mandril. Rahulikum ja turvalisem.»
    Marja- ja seenemets ühes linnulauluga on talu juures käeulatuses. Lisaks saab saarel ujuda ning teiste püütud kala küpsetada. Veel meeldib Sumbergile rattaga sõita ja segamatult raamatut lugeda. Oma õues muruniitmist ja niisama saarel ringijalutamist peab Sumberg suurepäraseks vaimseks puhkuseks. Ka uni on saarel Sumbergi sõnul hea ja rahulik.
    Kuigi Sumbergi suuremad reisimised on seljataga ja parim puhkus möödub talus, tahab nõukogu esimees siiski igal suvel ette võtta ka ühe reisi väljapoole Eestit.
    Regionaalminister Toivo Asmer kavatseb oma kahenädalase puhkuse veeta sõprade ja tuttavatega suheldes.
    «Puhkuse algul sõidan paariks päevaks Prantsusmaale, kus mu poeg võtab osa rahvusvahelistest kardisõiduvõistlustest. Hoian talle tulihingeliselt pöialt ja elan võistlustele kaasa,» ütleb Asmer.
    Ministri sõnul on kaks nädalat puhkust väga vajalik aeg selleks, et veidikesekski töörütmist välja saada ja end tulevaseks töiseks perioodiks laadida.
    «Kavatsen puhkuseaega veeta päevhaaval, kindlaid plaane tegemata. Kindlasti olen mõne aja Hiiumaal ja Saaremaal. Seal on mul mitmeid häid sõpru, kellega mõnusalt aega veeta ja juttu puhuda.»
    Lisaks sõpradele pakub Asmerile naudingut jetiga sõitmine ning mootorrattasõit.
    Endise võidusõitjana oskab ta head sõiduriista hinnata. Praegu kuulub Asmerile 600kuupsentimeetrine mootorratas Yamaha Fazer (hind u 100 000 krooni -- toim.). «Naudin kiirust, aga mitte ainult. Loodusesse, metsa või mere äärde sõites oskan kuulata ka linnulaulu ja nautida vaikust,» ei varja Toivo Asmer romantilisust oma hinges.
    Homme võib regionaalministrit kohata aga Jõgeval, kus toimub motomatkajate kokkutulek Jõgeva Treff. «Ma ei kujuta suve selle ürituseta ette ning kirg võimsate rataste ja kiire sõidu vastu veab mind igal aastal sinna. Motomehed jäävad motomeesteks, sõltumata vanusest ja sellest, millega igapäevaelus tegeletakse.»
    Teistele puhkusele minejatele soovitab Asmer võimaluse korral ilmtingimata tavalisest elurütmist välja tulla. «Igapäevarutiin koos töökohustustega tuleb kasvõi mingiks ajaks eemale jätta ning asju võib vabamalt võtta.»
    Mobiiltelefoni väljalülitamist Asmer ebaviisakuseks ei pea. «See on soov olla omaette.»
    Loodetavasti on puhkuse ajal välja lülitatud ka regionaalministri mobiiltelefon.
    «Ma ei jaga elu perioodiliselt puhkuseks ja tööks -- üks võib olla teine ja vastupidi. Kindlasti ei peaks erinevad tegevused olema lahterdatud. Pigem võiks nad olla pidevas vaheldumises. Ka puhkuse ajal võib mõelda tööle ja töö ajal võtta tund aega puhkust, kui vajadus tekib,» leiab Baltika juhatuse esimees Meelis Milder, kes suhtub oma töösse kui meeldivasse tegevusse.
    Parimaks igaõhtuseks suviseks puhkuseks peab juhatuse esimees oma koduaias muruniitmist.
    Ta ütleb, et suvi ei ole tegelikult tema jaoks mingi erand. «Aega koos perega puhkamiseks leian ma aastaringselt, kuid oluline on hoopis, et puhkus mööduks midagi tehes, mitte niisama logeledes.»
    Milderite pere on spordilembeline. Nad mängivad meelsasti tennist ning suviti korraldavad jaanipäeva paiku ise Pärnus sõpradele tenniseturniiri. Lisaks tennisele on Meelis Milder huvitatud veel veesuusatamisest ja petanque'ist.
    Ühe nädala suvest veedavad Milderid tavaliselt välismaal, enamasti Lõuna-Euroopas või Vahemere ääres. Reisimise peaeesmärk ei ole aga Milderi sõnul päikese käes peesitamine, vaid reisimine ja ringivaatamine.
    Suvist puhkust jagub ka koduse Eestimaa jaoks. «Sel ajal on siin võimalik palju ette võtta. Toimuvad igasugused kontserdid ja muud üritused, kuid meie veedame rohkem aega kodus koos sõpradega sportides,» ütleb Milder.
  • Hetkel kuum
Lobitöö: pistke ilusad naised ja tüsenevad mehed põlema
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Sandra Särav sobib ideaalselt tuleriidal põletamiseks: noor, ilus, tark, võimekas ja entusiastlik – täiuslik libahunt, kirjutab suhtekorraldusfirma Powerhouse konsultant Andres Reimer.
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Sandra Särav sobib ideaalselt tuleriidal põletamiseks: noor, ilus, tark, võimekas ja entusiastlik – täiuslik libahunt, kirjutab suhtekorraldusfirma Powerhouse konsultant Andres Reimer.
Baltic Horizoni kolm probleemi, mis mind fondi juures häirivad
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Konkurentsiamet läks Eesti Energia kohtuasjaga järgmisele ringile
Konkurentsiameti ja Eesti Energia vaidlus järelevalvetasu suuruse üle jõudis ringkonnakohtusse, sest amet ei jäänud esimeses astmes saadud kaotusega rahule.
Konkurentsiameti ja Eesti Energia vaidlus järelevalvetasu suuruse üle jõudis ringkonnakohtusse, sest amet ei jäänud esimeses astmes saadud kaotusega rahule.
Taristufirma müüs osa ärist soomlastele
Taristuettevõte KMG OÜ müüs osa oma markeeringuüksuse Soome Hot Mix Group Oy-le kuuluvale Hot Est OÜ-le.
Taristuettevõte KMG OÜ müüs osa oma markeeringuüksuse Soome Hot Mix Group Oy-le kuuluvale Hot Est OÜ-le.