Tõnu Tramm • 5. august 1999 kell 22:00

Sülearvuti ja printer kaasa ning mereranda

Suvisel ajal on paljudele vastumeelt joosta kontorisse dokumente välja printima, väikese lisaseadme abil saab sama asja ka autos ära ajada.

Ehkki 12voldisest autoakust 220 volti välja pigistav adapter ei ole Eestis mingi uudistoode, on just viimasel ajal paljud ärimehed selle enese jaoks avastanud. Adapteri ühendamise järel autoakuga piisab tavalisest vargapesast, et ühendada 220voldisesse vooluvõrku printer, televiisor, videomagnetofon või muu seade.

Loomulikult ei ole autoaku kõikvõimas ning enne adapteri ostmist tuleb endale selgeks teha, millisel eesmärgil seda soovitakse kasutada. Mererannas elektripliidil vorste soojendada käib sellele riistapuul ilmselgelt üle jõu.

Kõige lihtsam moodus teada saada, kas adapter rahuldab teie vajadused või ei, on selgitada, mitu vatti (W) on selle võimsus.

Seejärel tuleb kindlaks teha taha ühendatavate seadmete võimsus. Kõigi seadmete võimsus kokku ei tohi ületada adapteri oma, sest vastasel juhul ei hakka see lihtsalt tööle. Eestis enimmüüdud 110vatine adapter on näiteks täiesti piisav väikesele printerile, lauaarvuti ja tavalise monitori ühendamine eeldab juba 180vatist seadet, mida samuti on võimalik Eestist osta.

Küll aga saab 110vatise adapteriga printimistöö ära teha siis, kui on olemas sülearvuti, mille saab ühendada auto sigaretisüütajasse. Adapterit ennast paraku sigaretisüütajasse ühendada ei saa, sest see eeldab tugevamaid juhtmeid ja väga head ühendust. Seetõttu on seadmega kaasas ühe meetri pikkused jämedamad juhtmed, mis lõpevad nn krokodillidega. Nende abil ühendatakse seade otse akuklemmide külge.

Suhteliselt väikese voolutarbimisega on olmeelektroonika. Kui ees pikem reis, saab enne magama minekut vaadata televiisorit, võimsust jagub isegi videomaki jaoks.

Hirmu, et autoaku pärast mõneajalist telekavaatamist lõplikult ära kustub, ei ole. Adapterid on ehitatud nii, et kui autoaku vool langeb alla 11 voldi, lülitub seade välja. Seejärel jääb üle mootor käivitada ning generaatori abil aku ära laadida.

Hetkel kuum