Tõnis Oja • 18. august 1999 kell 22:00

Jeen ja Nikkei tugeval tõusul

Jaapani jeeni kurss tugevnes eile dollari suhtes viimase kuue kuu kõrgeimale tasemele -- kursini 112,75 USD/JPY. Euro nõrgenes Jaapani valuuta suhtes taas uuele rekordmadalale tasemele.

Saareriigi majanduse mõõnast üle saamine on tekitanud välisinvestorites suurt huvi sealsete võlakirjade ja eriti aktsiate järele. Tokio börsi Nikkei indeks kerkis eile üheksandat järjestikust päeva. Jaapani rahandusministrite arvutuste kohaselt on välisinvestorid ostnud 1,2 triljonit jeeni rohkem kui juulis müüdi. Alates veebruarist on välimaalaste jeeni netopositsioon positiivne.

Tehnilised analüütikud väidavad, et nüüd, kus 130,50 USD/JPY tase on läbitud, ei ole 112 jeeni dollari eest enam kaugel ja võimatu pole ka kurss 111,50 USD/JPY.

Ettevaatlikuks teeb aga Jaapani finantsinstitutsioonide suhtumine jeeni liigsesse tugevnemisse. Liiga tugev valuuta võib muutuda pärssivaks riigi majanduse arengule. Alates 10. juunist on Jaapani keskpank sooritanud jeeni tugioste vähemalt 7 korral, kulutades kokku umbes 30 mld dollarit. Viimane keskpanga interventsioon toimus 21. juulil, mil koos USA Föderaalreserviga müüdi jeene umbes miljardi dollari eest. Eile tuli interventsiooniähvardus riigi rahandusministrilt.

Hetkel kuum