• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jeen ja Nikkei tugeval tõusul

  Jaapani jeeni kurss tugevnes eile dollari suhtes viimase kuue kuu kõrgeimale tasemele -- kursini 112,75 USD/JPY. Euro nõrgenes Jaapani valuuta suhtes taas uuele rekordmadalale tasemele.
  Saareriigi majanduse mõõnast üle saamine on tekitanud välisinvestorites suurt huvi sealsete võlakirjade ja eriti aktsiate järele. Tokio börsi Nikkei indeks kerkis eile üheksandat järjestikust päeva. Jaapani rahandusministrite arvutuste kohaselt on välisinvestorid ostnud 1,2 triljonit jeeni rohkem kui juulis müüdi. Alates veebruarist on välimaalaste jeeni netopositsioon positiivne.
  Tehnilised analüütikud väidavad, et nüüd, kus 130,50 USD/JPY tase on läbitud, ei ole 112 jeeni dollari eest enam kaugel ja võimatu pole ka kurss 111,50 USD/JPY.
  Ettevaatlikuks teeb aga Jaapani finantsinstitutsioonide suhtumine jeeni liigsesse tugevnemisse. Liiga tugev valuuta võib muutuda pärssivaks riigi majanduse arengule. Alates 10. juunist on Jaapani keskpank sooritanud jeeni tugioste vähemalt 7 korral, kulutades kokku umbes 30 mld dollarit. Viimane keskpanga interventsioon toimus 21. juulil, mil koos USA Föderaalreserviga müüdi jeene umbes miljardi dollari eest. Eile tuli interventsiooniähvardus riigi rahandusministrilt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kütuseaktsiisi tõusu edasilükkamine ei teeni ühiskonna huve
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Brenti toornafta tõusis kolme aasta tippu
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Seaduseelnõu teeb virtuaalvääringute pakkujatele nõuded karmimaks
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Sunly asutaja: tõehetk energiaturul tuli ootamatult
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.