• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Keskpanga kasumi eraldamine kahtluse all

  Keskpanga tänavune kasum võib kujuneda liiga väikeseks, et sellest 130 miljoniga riigieelarvet toetada, ütles Mart Sõrg. «Ma kahtlen, kas nii palju üle jääb,» lisas ta.
  Ka keskpanga infoosakonna juhataja Andrus Kuusmann märkis, et eelmine aasta, mil Eesti Pank teenis 542 miljoni krooni suuruse kasumi, oli erakordselt hea ja see ei pruugi korduda. «Olukord välisturgudel on muutunud,» nentis ta. Kuusmann lisas, et Eesti Pank hakkab oma kasumit jaotama alles siis, kui selle suurus on selgunud.
  Rahandusminister Siim Kallas ja Eesti Panga president Vahur Kraft on arutanud võimalust suunata keskpanga kasumist ligikaudu 130 miljonit krooni otse tuleva aasta riigieelarvesse.
  Valitsus loodab selle abil osaliselt katta tulude puudujääki, mis tekib ettevõtte tulumaksu kaotamise tagajärjel.
  Eelmise aasta suvel osales keskpank 90 miljoni krooniga Maapanga krahhi kahjude hüvitamisel, valitsus lubas tookord, et 1999. ning 2000. aastal keskpank riiki toetama ei pea.
  «Praegust plaani ei saa nimetada kokkuleppe rikkumiseks, sest raha võetakse ainult keskpanga enda nõusolekul,» märkis rahandusministeeriumi nõunik Daniel Vaarik, kelle sõnul teeb lõpliku otsuse Eesti Panga nõukogu.
  Sõrg ütles, et seni pole keskpank plaaninud valitsusega sõlmitud kokkuleppest taganeda. «Tahaks argumente kuulda ja Eesti Panga tegelikku kasumisummat näha,» lausus Sõrg.
  Juunis soovitas vasakpoolne riigikogu liige Tiit Toomsalu kasutada Eesti Panga möödunud aasta kasumit tänavuse defitsiidis riigieelarve lappimiseks, kuid koalitsioon naeris tema ettepaneku välja. Isamaliidu liige Kalle Jürgenson avaldas arvamust, et Toomsalu käitus tüüpilise kommunistina, kellele «tekib kohe mingi kihelus hinge, kui kellelgi on raha ja see pole neilt ära võetud».
  Valitsus on 2000. aasta riigieelarvet korduvalt kärpinud majanduskasvu prognoosi kahandamise ja ettevõtte tulumaksu kaotamise tõttu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

E-resident: õiglased tasud Eesti loomemajandusse!
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Läti ükssarvikulootus kaasas lisaraha
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Koolitaja: et oma ärist aru saada, tuleb protsessid üle vaadata
Koolitaja Kreet Solnask andis Äripäeva raadio hommikuprogrammis praktilist nõu juhtidele, kes maadlevad ühelt poolt sellega, kuidas äriprotsesse kiiresti muutuvas keskkonnas muuta ja teisalt sellega, kuidas samal ajal ka töötajate motivatsiooni tõsta.
Koolitaja Kreet Solnask andis Äripäeva raadio hommikuprogrammis praktilist nõu juhtidele, kes maadlevad ühelt poolt sellega, kuidas äriprotsesse kiiresti muutuvas keskkonnas muuta ja teisalt sellega, kuidas samal ajal ka töötajate motivatsiooni tõsta.
Töötute arv vähenes aastaga 9200 inimese võrra
Tänavu esimeses kvartalis oli tööjõus osalemise määr 73,1%, tööhõive määr 69% ja töötuse määr 5,5%, teatas statistikaamet. Statistikas ei kajastu Ukraina sõjapõgenikud, kes esimeses kvartalis Eestisse saabusid.
Tänavu esimeses kvartalis oli tööjõus osalemise määr 73,1%, tööhõive määr 69% ja töötuse määr 5,5%, teatas statistikaamet. Statistikas ei kajastu Ukraina sõjapõgenikud, kes esimeses kvartalis Eestisse saabusid.
Ukraina: mereblokaad ohustab globaalset toidujulgeolekut
Ukraina ametnike sõnul on globaalne toidujulgeolek ohus, kuna Venemaa on blokeerinud Ukraina sadamad ja riigil on keeruline teravilja tarneid ümber suunata, kirjutab Bloomberg.
Ukraina ametnike sõnul on globaalne toidujulgeolek ohus, kuna Venemaa on blokeerinud Ukraina sadamad ja riigil on keeruline teravilja tarneid ümber suunata, kirjutab Bloomberg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.