Raivo Sormunen • 29. august 1999 kell 22:00

Peatähelepanu all EVPd ja Norma

Möödunud reedel oli peatähelepanu Tallinna väärtpaberibörsil suunatud Norma aktsiatele. Suurima osa börsisüsteemi kasinast 6 miljoni krooni suurusest käibest andnud aktsia kerkis 3,5% 47 kroonini. Viimati oli Norma aktsia nii kõrgel tasemel eelmise aasta juuni alguses. Investorite seisukohalt peab firma spekulatiivsete tagamaade tõttu pingsalt jälgima Autolivi edasist tegevust Norma suhtes.

Investorit huvitab eelkõige, kas ebakindla Venemaa turu kõrvale on ettevõttel loota ka arvestatavate eksportturgude tekkimist. Muidugi on väga oluline ka see, kui kõrget hinda on nõus Autoliv poole Norma aktsiapaki eest maksma.

Reedel olid väga aktiivsed veel erastamisväärtpaberid, mis üle 2 miljoni kroonise käibe juures tõusid 35 sendini ehk tasemeni, millega viimati kaubeldi eelmise aasta mais.

ÄP indeksi viisid reedel alla pärast kauplemisaja lõppu tehtud tehingud Eesti Telekomi aktsiatega.

Oluline päev oli eelmise nädala lõpus ka neil umbes 250 Eesti Näituste aktsionäril, kel avanes taas võimalus kuni 10. septembrini oma allesjäänud aktsiad enne ettevõtte börsilt lahkumist 12,50 krooni eest maha müüa.

Tuletame meelde, et kaks aastat tagasi kui Eesti Näituste aktsia börsile tuli, emiteeriti 400 000 aktsiat hinnaga 60 krooni. See andis ettevõttele lisakapitali 24 miljonit krooni. See võrdus toona 25% Eesti Näituste aktsiapakiga ning tõstis ettevõtte turuväärtuse 96 miljoni kroonini. Praegune aktsia 12,5kroonine hind on ettevõtte turuhinda langetanud 40 miljoni kroonini. Investorid on kahe aastaga tublisti kaotanud -- isegi kui võtta arvesse ettevõtte makstud kobedaid dividende.

Praeguse majandustegevuse juures toodab ettevõte aastas kasumit ligi 4 krooni aktsia kohta. See teeb tugeva rentaablusega Eesti Näituste aktsia P/E tasemeks 3--4, mis on piisavalt suur põhjus omanike ring kokku tõmmata ja kasum endale jätta.

Hetkel kuum