Sirje Niitra • 2. september 1999 kell 22:00

Politsei hävitas kanepikasvanduse

Politsei hinnangul kasvatati Raplamaal kanepit müügiks. Tallinna politsei pressiesindaja Mart Sooniku sõnul on tegemist suurima arvu kanepitaimedega, mis on seni Eestis avastatud. «Seni on leitud ikka mõni üksik taim kusagil rõdul või garaazhis kasvamas,» märkis ta.

Äravõetud taimede hulgas on mitmeid kanepisorte, kõigil sildid nimetustega küljes, rääkis Soonik. Taimed olid väga hästi hooldatud, lisas ta.

Kasvuhoone juures tabatud isik nimetas end taimekasvatajaks. Politsei andmetel pole 39aastane Tallinnas töötav ja Kehtnas maja omav mees korrakaitsjatele võõras ja teda on kord ka kriminaalkorras karistatud.

Läheduses elav OÜ Eesti Kanep asutaja Raoul Luigend väitis, et tema ei tea naabruses kasvatatud kanepist midagi. «Ma ei usu, et kanepit kasvatati müügiks, sest tegu oli paljude sortidega,» märkis ta.

Luigend avaldas lootust, et põllumajandusministeerium hakkab lähiajal väljastama katsepõllul väheses koguses kanepi kasvatamise lube. Tema väitel on tööstusliku kanepi tootmise legaliseerimine aja küsimus. Luigend ütles, et osa kanepisorte ei sisalda keelatud uimastavat ainet THC ja paljudes Euroopa riikides saab sellise kanepi seemneid poest spetsiaalse garantiikirjaga osta.

Mart Sooniku sõnul peab nii mooni kui kanepi kasvatajal olema eriluba. Äravõetud taimede pärast on algatatud kriminaalasi. Süüdimõistmise korral võib kanepikasvatajat oodata arest või vabadusekaotus kuni kahe aastani.

Põllumajandusministeeriumi andmeil pole Eestis väljastatud ühtegi kanepikasvatuslitsentsi. Tikutoositäis kuivatatud kanepi lehtede, varte ja juurte segu maksab Tallinna tänavail 100--250 krooni.

Kinnitamata andmeil avastas politsei kanepikasvanduse juhuslikult, kui läks Palasi külas Nurga talu juures seisvat jäägripealik Hillar Mardo autot ära tooma.

Hetkel kuum