Sulev Oll • 6. september 1999 kell 22:00

Varga lemmikturist on ostusoomlane

«Soomlane,» vastab iga politseinik, kui neilt küsida, mis rahvusest turist sagedamini politseijaoskonda pöördub. Soomlaste osakaal välismaalastest kuriteo ohvrite hulgas pole päris sada protsenti, aga seal lähedal küll. Olulise osa sellest protsendist moodustab alaliik, mis ametlikus statistikas puudub: purjus soomlane. Tallinna kesklinna politsei ülemkomissari Harri Pääsukese sõnul on paljud neist, kes kadunud raha ja dokumentide kohta avaldust tegema tulevad, nii purjus, et nad tuleb hotelli kainenema saata.

Loomulikult on niisuguselt inimeselt ka vaatamata kesklinna politseis ööpäev läbi valves olevatele soome keele oskajatele raske adekvaatset tunnistust saada. Pealegi keeldub osa kannatanuist avaldust kirjutamast: demokraatlikus maailmas pole lihtsalt kombeks niisuguseid avaldusi kirjutada.

Välismaalastest kuriteo ohvrite protsent Tallinna kesklinna politseis on märkimisväärne. Kaheksa protsenti kõigist kannatanutest ehk iga 12. kuriteo ohver pole kohalik.

Välismaalastega seotud kuritegude avastamise protsent on aga keskmisest madalam. Küll leitakse suurel hulgal välismaalaste passe ja dokumente, mis saatkondade kaudu omanikele tagastatakse.

Hetkel kuum