Toomas Truuverk • 7. september 1999 kell 22:00

Norma aktsia sattus löögi alla

Pärast SKT numbrist põhjustatud mõnepäevast hinnatõusu asus üks osa investoreid eile kasumit võtma, viies enamkaubeldavate aktsiate hinnad sellega mõõdukale langusele.

ÄP indeks läbis päevaga 0,29protsendise languse ja sulgus kauplemise lõppedes 321,8 punktil. Börsisüsteemi päevakäive oli keskpärane, küündides registreeritud 188 tehingus 14,05 miljoni kroonini.

Suurem kukkumine leidis eile aset tööstussektoris -- ÄP tööstussektori indeks taganes päevaga 2,29% võrra. Langust tööstussektoris vedas rohkem kui 5% kukkunud Norma aktsia. Samas andsid omapoolse tubli panuse ka Estiko, Rakvere LK ja Kalevi aktsia, mille langusprotsendid jäid 3,6% ja 7,9% vahemikku. Ainsana suutis tööstussektori esindajatest päeva plusspoolel lõpetada Merko Ehituse aktsia.

Omaette kommenteerimist väärib loomulikult sektori liidri, Norma aktsia käitumine. Viimasel ajal Avtolivi tehingu ootuses ülesmäge liikunud Norma aktsia hakkab tasapisi investorite huviorbiidist väljuma. Paradoksaalselt on tekkinud olukord, et tegelikult ei omagi Autolivi tehingu jõustumine või mittejõustumine Norma aktsiale lühiajaliselt enam kuigi määravat mõju.

Kui tehing peaks jõustuma (mida peetakse enam tõenäoliseks), siis praeguste arvamuste kohaselt on selline ootus aktsia hinda juba sisse arvatud ja kuna puhtalt selle tehingu peale mänginud investorid tõttavad oma positsioone likvideerima, võib ette näha aktsia hinna langust. Tegelikult pole välistatud, et Avtolivi tehingule mänginud investorid on juba alustanud oma positsionide likvideerimist. Kui aga tehing peaks ära jääma, on väljumine Norma aktsiast oluliselt kiirem ja tagajärjed sellevõrra tõsisemad.

Möödudnud reedese SKT näitaja otsene mõju aktsiaturule on vähehaaval raugemas ja turul tuleb hakata otsima uusi suunanäitajaid -- järgmisel kolmapäeval avaldab Eesti Pank pankade augustikuu tulemused.

Hetkel kuum