Toomas Truuverk • 8. september 1999 kell 22:00

Norma aktsia on spekulantide käes

Tallinna börsi muidu rahulikku kauplemist ilmestas eile Norma aktsia järsk kukkumine hommikul ja uus kosumine pärastlõunal.

Päeva kokkuvõttes jäi ÄP indeks siiski korraliku 21,6 miljoni kroonise kauplemise juures 0,17%ga plussi. Tööstussektor langes samas 1,51%.

Norma aktsia, mis on viimased paar nädalat liikunud Avtolivi ja Norma Grupi oodatava suure aktsiamüügi tehingu ootuses, langes spekulatiivsete investorite müügisurve alla. Kartuses, et konkurendid nad üle mängivad, ruttasid vaid aktsiamüügi lühiajalisele mõjule mänginud investorid eile hommikul üksteise võidu teenitud kasumeid realiseerima.

Järsult kasvanud müügisurve kukutas Norma aktsia kümmekond minutit pärast börsi avanemist päeva madalaimale, 37,8 kroonile. Kuna pikemas perspektiivis loodetakse valdavalt tehingu positiivset mõju Normale kui ettevõttele ja seeläbi ka aktsia hinna tõusu, siis andis järsk hinnalangus pikema investeerimiskavaga investoritele soodsa võimaluse positsioonide võtmiseks. Norma aktsia lõpetas kauplemispäeva 6,67protsendise kukkumisega 40,6 kroonil.

Juba pikemat aega püsib investorite huvi Rakvere lihakombinaadi aktsial. Eile lõpetas aktsia päeva 8,82% teisipäevasest sulgemistasemest kõrgemal, 3,70 krooni tasemel. Päevasiseselt küündis Rakvere LK aktsia esimest korda pärast möödunud aasta 30. septembrit 4 kroonini.

Ühe võimaliku seletusena Rakvere LK aktsia ümber puhkenud rebimise kohta on analüütikud välja pakkunud kuuldused Rakvere LK suuromaniku HK Roakatalo plaanist teha ettevõtte väikeaktsionäride aktsiatele ostupakkumine ja seejärel lõpetada aktsia noteerimine börsil. Eile lükkasid nii Roakatalo kui Rakvere LK esindajad need kuuldused siiski ümber. Kui täna Rakvere aktsia hinnatõus jätkub, tuleb sellele juba uusi põhjuseid otsida.

Hetkel kuum