• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Arve jääb päevaks seisma

  Otsekorralduslepingu mõte on selles, et klient usaldab igakuiste telefoni-, üüri- ja koolitusarvete maksmise panga hoolde, kes kindlaksmääratud kuupäeval peab kandma ettenähtud summa makse saaja kontole. Maksja ülesanne oleks hoolitseda ainult raha olemasolu eest enda pangakontol. Tegelikkuses see nii ei toimi.
  Hansapanga otsekorralduste projekti juht Margit Peterson tunnistab, et nende pangas puhkepäevad ja riiklikud pühad maksepäevadena arvesse ei lähe ja otsekorraldusmakseid nädalavahetusel ei tehta. Sellisel juhul teeb pank kliendi kontolt makse esimesel järgneval tööpäeval, enamasti lähevad otsekorraldused õhtupoolikul, ütleb ta.
  Järelikult peab panga klient, kelle lepinguga paika pandud maksepäev satub nädalavahetusele, arvestama, et talle saabub ühel päeval teatis, mis nõuab viivise tasumist hiljaks jäädud päevade eest.
  Samas saab internetipanga kaudu ülekandeid teostada ükskõik millisel päeval ja kellaajal, sama kehtib ka pangaautomaadi kaudu arveldamisel.
  Kui tsiviilseadustikku vaadata, siis seal on öeldud, et kui maksepäev langeb laupäevale või pühapäevale, loetakse maksepäevaks esimene tööpäev, selgitab Peterson.
  Ühispanga kontorite juhtimise divisjoni direktori asetäitja Priit Kuusik kinnitab, et Ühispangas broneeritakse otsekorraldusega makstavad summad sellel päeval, mis on lepingus kirjas.
  «Sõltumata sellest, millisele nädalapäevale maksepäev langeb, püüab süsteem makset teostada,» ütleb ta. «Kui see raha puudumise tõttu ei õnnestu, korratakse seda kahe päeva jooksul.»
  Kuusiku sõnul Ühispangal otsekorralduslepingutega suuremaid probleeme pole olnud, arved on jäänud tasumata vaid siis, kui kliendi kontol pole valitud maksepäeval raha olnud.
  Ka Hansapank kavatseb oma otsekorralduste süsteemi klientidele vastu tulles lähiajal üle vaadata. «Oleme klientide hulgas küsitlusi läbi viinud,» räägib Peterson. «Arvamusi on erinevaid, aga suurem osa pooldab seda, et saaks oma makse ära teha päeval, mis on täpselt lepingus kirjas ja see ei lükkuks tööpäevale edasi.»
  «Muudatused on plaanis teha veel selle kuu jooksul,» lubab Peterson. Seni peab klient lootma, et maksepäev veel enne nädalavahetusele ei satuks.
  «Hansapangas on otsekorraldus suhteliselt uus toode, esimesed lepingud tegime umbes aasta tagasi,» selgitab Peterson. «Uute toodete puhul tuleb vastavalt klientide soovidele ikka muudatusi teha,» kinnitab Hansapanga projektijuht.
  Autor: Henrik Ilves
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Parim juht Madis Toomsalu: Eesti parim juht on hoopis mu ema
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.