16. september 1999 kell 22:00

Kas teate juhtumit, kus ametnik on võtnud altkäemaksu?

Olen kuulnud, et ametnikud võtavad altkäemaksu, aga see jutt on tavaliselt väga üldine. Sisetunne ütleb, et Eestis tuleb seda siiski ette, vähem küll kui mõnes teises Balti riigis, nagu olen välismaiste hankijate käest kuulnud.

Ravimite hulgimüüjana tegeleme ravimite jagamisega apteekidele. Ravimiamet on see riiklik institutsioon, kellega peamiselt suhtleme ja kes meid kontrollib. Pean ütlema, et ses ametis pole lõhnagi korruptsioonist. Altkäemaksust pole ravimiametiga seoses üldse mõtet rääkida -- seal töötavad printsipiaalsed inimesed.

Andmeid meedia poolt vahendamata juhtumitest mul ei ole.

Olen olnud tööl mitmes firmas, aga minul isiklikult selliseid kogemusi pole, pole sellist vajadust kunagi ette tulnud. Aga kuulujuttude järgi pidi see tavaline olema. Räägitakse, et mitmes riigiametis töötataksegi seepärast, et palgale lisaks on võimalik pistist või muud meelehead saada.

Tean neist ajakirjanduses avaldatu põhjal, endal ei ole seda ette tulnud. Firma pole kuigi palju kulutanud ametiasutuste uksi, pidev vastuseis on olnud kõigi meie ettevõtmiste suhtes. Aga ma ei pea ainult altkäemaksu korruptsiooniks, on ka teisi võimalusi -- poliitikute valimiskampaania toetamine ja selle kaudu kasu lõikamine, see, kuidas venitati kaabeltelevisiooni seaduse vastuvõtmisega. Või see, et Levicom pakkus Tallinna Kaabeltelevisioonist 5% linnale ja see saab konkursita õiguse rajada kogu linna hõlmav kaabeltelevisioonivõrk. Paraku ei leia ausaid inimesi, kes julgeksid tunnistada pistise pakkumist, sest pahameel pöördub nende, mitte altkäemaksuvõtjate vastu.

Arvan, et altkäemaksu andmine ja võtmine toimib Eestis, aga mina pole selline ini-mene, kes kuskilt spetsiaalselt uuriks selliseid fakte või hakkaks mingit kuulujuttu kellelegi tõe pähe esitama. Meie oleme oma asju saanud ajada nii, et sellist vajadust pole ette tulnud ega ausalt öeldes ei ole meile ka sellist vihjet tehtud. Vastupidiseid juhtumeid on olnud, aga me ei ole seda teed läinud.

Hetkel kuum