Toomas Truuverk • 20. september 1999 kell 22:00

Pennu aktsiat kergitas teadja

Aktsiate hinnad Tallinna börsil liikusid eile, nädala esimesel kauplemispäeval valdavalt miinuspoolel. Ainsana lõpetas päeva plussis viimasel ajal aktsiaturul vähe tähelepanu leidnud Pennu CT aktsia. ÄP indeks sulgus esimest korda viimase seitsme kuu jooksul allpool 300 punkti taset.

Pennu aktsia eilne tõus ei olnud juhuslik. Äripäevale teadaolevalt on toimumas teatav edasiminek Pennu plaanitava aktsiaemissiooni osas. Nimelt on Pennu üks pikaajaline kaasomanik, Rootsi kapitali esindav OÜ Vävars, näidanud üles soovi emissioon ära osta. Ilmselt on see informatsioon teada teistelegi peale Äripäeva. Ja keegi teadjatest otsustas seda eile börsil enda tarbeks kasutada. Summad olid muidugi tagasihoidlikud -- omanikku vahetas eile 2334 Pennu aktsiat koguväärtusega 37 344 krooni.

Kogu börsi vallanud languse taustal suutis tähelepanu võita ka Merko Ehituse aktsia. Pole just tavapärane, et põhinimekirja aktsia hind päevaga ca 12% kukub, seda isegi põhinimekirja ühe ebalikviidsema aktsia puhul.

Languse põhjustas ühe suure müügikorralduse tehinghaaval börsil läbisurumine. Õhtul sai korraldus järje ühe 48 000 aktsiase kaalutud hinnaga tehingu näol.

Hoolimata sellest, et Merko Ehituse turukapitalisatsioon ulatub 140--150 miljoni kroonini ja et aktsiaga kaubeldakse börsi nimekirjas, on Merkol aktsionäre, kes käsutaksid 48 000 või rohkemat aktsiat, vaid kümmekond. Peale tuumikomaniku Merko Grupi võib neid kõiki määratleda kui finantsinstitutsioone. See muudab kaheldavaks spekulatsioonid, et müügikorraldus võib lähtuda ELL Kinnisvara aktsiate võõrandamisega seonduvast.

Kommentaari lõpuks veidi positiivsemat. Telekomi aktsia tegi Londonis eile õhtupoolikul järsu tõusu, kerkides 84,6 kroonile. On põhjust arvata, et see tõus kajastub täna Tallinna börsil.

Hetkel kuum