Toomas Truuverk • 21. september 1999 kell 22:00

Telekomi aktsia sõidutas börsi üles

Tallinna börs avanes eile hommikul oodatult esmaspäevasest sulgemistasemest märgatavalt kõrgemal. ÄP indeks alustas 309,87 punktil ehk 3,5 protsendiga plusspoolel.

Hommikuse noteeringute tõstmise ajend oli Telekomi aktsia järsk tõus eelmisel õhtul Londoni börsil. Aktsia sulgus seal 86,25 krooni tasemel ja samasse suurusjärku liikus aktsia hind eile hommikul ka Tallinnas.

Päeva jooksul vajus Telekomi aktsia keskpärases kauplemises tasapisi allapoole, sulgudes õhtul 85,25 kroonil (päevaga +3,96%). Telekomi aktsia eilne kõrgeim hind fikseeriti kohe päeva esimeses tehingus 86,75 kroonil.

Londoni börsil aktsiaga eile midagi märkimisväärset ei toimunud ja pärast kauplemise lõppu Tallinna börsil rauges kauplemishuvi ka Londonis. Aktsia hind püsis Londonis kell 17.00 Eesti aja järgi 86 krooni tasemel.

Tallinna börsil leidis kõige enam kauplemishuvi eile turuliider Hansapanga aktsia -- registreeritud 73 tehingus ulatus Hansapanga aktsia käive 13,46 mln kroonini. Sellega moodustas Hansapanga aktsia börsisüsteemi 17,12 mln kroonisest päevakäibest koguni 79%.

Kauplemist Tallinna börsil määravad hetkel peamiselt juhuslikud ja emotsionaalsed tegurid. Ettevõtetest lähtuvatel fundamentaalsetel põhjustel on küllalt väike kaal. Ka eilse Hansapanga aktsia suure käibe põhjusena mainis Hansapanga maakler Lauri Lind BNSile antud kommentaaris üht suuremat müüjat, kelle korraldus kajastus börsistatistikas päeva lõpus ühe 65 000 aktsiase kaalutud hinnaga tehinguna.

Aktsia hind siiki kerkis päeva kokkuvõttes 0,9%, 83,25 kroonile. Linnu sõnul hoidis turgu tasakaalus kohalike investorite piisav ostuhuvi. 5,4 miljoni krooni suuruse bloki müükipaneku põhjust teada ei ole. Üks tõenäolisemaid põhjuseid võib olla Standard & Poor'si poolt Hansapanga krediidireitingu alandamine tasemel BB.

Hetkel kuum