29. september 1999 kell 22:00

Pudelivabriku põleng ei takista tootmist

Kolmapäeval kell 2.45 kutsuti Raplamaa päästeteenistus klaastaarat valmistavasse Järvakandi Klaasi tootmistsehhi, kus klaasiahjust välja valgunud sulaklaas süütas madalpingetrafod ja kaablid. Pealtnägijate kinnitusel ulatusid leegid kohati 30 meetri kõrguse tootmishoone laeni.

«Vahepeal tekkis kartus, et kuumusest kukub sisse ka tsehhi katus, kuid põlengule õnnestus juba poole tunniga piir panna,» rääkis Rapla päästeameti operatiivkorrapidaja Heiki Kurisoo.

Sulaklaas oli välja voolanud 30 meetri kõrguse ahju sisse tekkinud poolemeetrisest august. Kuna klaasiahju veega kustutada ei tohi, jahutati lekkekohta suruõhuga ning klaasi väljavool õnnestus peatada.

ASile Järvakandi Klaas kuulub umbes 85% Eesti klaastaaraturust. 75--80% tehase toodangust eksporditakse peamiselt Lätti, Leetu, Venemaale ja Soome.

Tehases on kaks sulatusahju ning kannatada on saanud vaid üks neist. Teine klaasivann töötas ka õnnetuse ajal edasi. Tehase tegevdirektor Esko Härkänen kinnitas eile, et ka vigastada saanud klaasivann jätkab õhtul tööd.

Härkäneni sõnul sai põlengus tõsiselt kannatada vaid üks 20kW transformaator, kuid tööd see siiski oluliselt ei sega. «Tootmise langust ei tule,» kinnitas Härkänen ja lisas, et majanduslik kahju on klaasitehases juhtunud õnnetuses väike.

ASi Järvakandi Klaas on kindlustanud Sampo, samuti on juhtkonna kinnitusel kindlustatud ka kõik tehase töötajad.

100% ettevõtte aktsiaid kuulub rahvusvahelisele korporatsioonile Owens-Illinois Inc.

Autor: Lauri Liikane

Hetkel kuum