• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuriteokõver tõuseb sirgeks

  Hoopis kindlamini kui majandusnäitajad on viimased kümme aastat ülesmäge kihutanud Eesti kuritegevus. Viimasel kolmel aastal sööstab graafikujoon üles lausa 45kraadise nurga all. Igal aastal 5000 kuritegu, seega ka vähemalt 5000 ohvrit juures.
  Vana korra tagasi ihkajatel on siin vaieldamatu argument: ka kõige kuritegelikumail stagnatsiooniaastatel oli kuritegude arv kolm korda väiksem kui eelmisel aastal, mil registreeriti 45 000 juhtumit. Vähe aitab arutlus, kas nõukogude ajal ikka kõik teod kirja pandi -- kuritegevuse hirmsuur tõus on toimunud meie kõigi silme all viimase kümne aastaga. Vargad ja valerahategijad, röövlid ja mõrtsukad on õige tegutsemishoo saanud Eesti vabaduse, omariikluse, eraomandi ajal.
  11 aastat tagasi vallandas laulev revolutsioon ka kuritegeliku energia. Hullumeelse kiirusega kasvas kuritegude üldarv 12 000-lt krooni tuleku aastal 1992 juba 40 000ni. Siis tuli õnneks nelja-aastane seisak, inimesed said võimaluse harjuda, aknaid trellitada, uusi lukke uksele sättida.
  1996. aastal alanud kuritegevuse uus laine on palju ohtlikum. Viimase kolme aastaga on tulnud juurde sama palju kuritegusid, kui toimus 1982. aastal kokku. Kui igal kuriteol oleks ainult üks ohver, langeks aastas kuriteo ohvriks iga 30. Eesti elanik.
  See pole aga piir. Asjale annavad hoogu pidevad jõudude ümberpaigutused politseis, kriminaalasjade uurimise venimine, karistuste leebus. Kõige krooniks kaotati surmanuhtlus ja koondatakse pooltuhat politseinikku ehk lausa kutsutakse pätte tegutsema.
  Ajalehe turvarubriik saab protsessi sekkuda vaid hoiatamisega: ärge olge ettevaatamatud. Võtke kasvõi rahakott ja mobiiltelefon tagataskust ära. Visake kaminasse pangakaardile kleebitud märkmepaber, millel PIN-kood. Vaadake automaadist sularaha võttes selja taha. Küsige andmeid firma kohta, mille garantiikiri teile esitatakse. Tehke kirja esitaja passist koopia. Kontrollige enne kauba väljastamist raha ülekandmist.
  Edasi tulevad asjad, mida on vaja juba koolis õppida. Õppemaks on kindlasti väiksem kui kurjategijale makstud kooliraha. Ja kooliraha küsijaid tuleb üha juurde, mitu tuhat inimest aastas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Urmas Villmann: parim reklaamikanal on Lasnamäe kanal
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
USA aktsia futuurid ennustavad tõusu jätkumist
Tänast päeva on USA suuremad aktsiaindeksite futuurid alustanud tõusuga ning USA suuremate aktsiaindeksite rekordid on kasvule viinud ka Aasia suuremad börsiindeksid
Tänast päeva on USA suuremad aktsiaindeksite futuurid alustanud tõusuga ning USA suuremate aktsiaindeksite rekordid on kasvule viinud ka Aasia suuremad börsiindeksid
Raadiohommikus: aina uusi turge vallutav Eesti pank
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis käsitletakse teemasid finantsmaailmast hambaravini.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis käsitletakse teemasid finantsmaailmast hambaravini.
Majutusasutuste kogemused hullude klientidega: poissmehed leiavad alati vahukustuti üles
Mustjõe Kõrtsitalu perenaine Evika Eljas ja Go Hotel Shnelli hotellijuht Alver Pupart meenutasid saates "Turismitund" kogemusi raskete klientidega. "Vahel astub mõni inimene läbi seina ka," muigas Pupart.
Mustjõe Kõrtsitalu perenaine Evika Eljas ja Go Hotel Shnelli hotellijuht Alver Pupart meenutasid saates "Turismitund" kogemusi raskete klientidega. "Vahel astub mõni inimene läbi seina ka," muigas Pupart.