Sulev Oll • 4. oktoober 1999 kell 22:00

Kuriteokõver tõuseb sirgeks

Hoopis kindlamini kui majandusnäitajad on viimased kümme aastat ülesmäge kihutanud Eesti kuritegevus. Viimasel kolmel aastal sööstab graafikujoon üles lausa 45kraadise nurga all. Igal aastal 5000 kuritegu, seega ka vähemalt 5000 ohvrit juures.

Vana korra tagasi ihkajatel on siin vaieldamatu argument: ka kõige kuritegelikumail stagnatsiooniaastatel oli kuritegude arv kolm korda väiksem kui eelmisel aastal, mil registreeriti 45 000 juhtumit. Vähe aitab arutlus, kas nõukogude ajal ikka kõik teod kirja pandi -- kuritegevuse hirmsuur tõus on toimunud meie kõigi silme all viimase kümne aastaga. Vargad ja valerahategijad, röövlid ja mõrtsukad on õige tegutsemishoo saanud Eesti vabaduse, omariikluse, eraomandi ajal.

11 aastat tagasi vallandas laulev revolutsioon ka kuritegeliku energia. Hullumeelse kiirusega kasvas kuritegude üldarv 12 000-lt krooni tuleku aastal 1992 juba 40 000ni. Siis tuli õnneks nelja-aastane seisak, inimesed said võimaluse harjuda, aknaid trellitada, uusi lukke uksele sättida.

1996. aastal alanud kuritegevuse uus laine on palju ohtlikum. Viimase kolme aastaga on tulnud juurde sama palju kuritegusid, kui toimus 1982. aastal kokku. Kui igal kuriteol oleks ainult üks ohver, langeks aastas kuriteo ohvriks iga 30. Eesti elanik.

See pole aga piir. Asjale annavad hoogu pidevad jõudude ümberpaigutused politseis, kriminaalasjade uurimise venimine, karistuste leebus. Kõige krooniks kaotati surmanuhtlus ja koondatakse pooltuhat politseinikku ehk lausa kutsutakse pätte tegutsema.

Ajalehe turvarubriik saab protsessi sekkuda vaid hoiatamisega: ärge olge ettevaatamatud. Võtke kasvõi rahakott ja mobiiltelefon tagataskust ära. Visake kaminasse pangakaardile kleebitud märkmepaber, millel PIN-kood. Vaadake automaadist sularaha võttes selja taha. Küsige andmeid firma kohta, mille garantiikiri teile esitatakse. Tehke kirja esitaja passist koopia. Kontrollige enne kauba väljastamist raha ülekandmist.

Edasi tulevad asjad, mida on vaja juba koolis õppida. Õppemaks on kindlasti väiksem kui kurjategijale makstud kooliraha. Ja kooliraha küsijaid tuleb üha juurde, mitu tuhat inimest aastas.

Vt. ka Kuritegevus Eestis on 15 aastaga kolmekordistunud

Hetkel kuum