6 oktoober 1999

Hinnatud on ajalooline kujundus

Kolme aasta jooksul on sisearhitektid, külastajad, ehitajad ja konkurendid hinnanud rubriigis avalike kohtade sisekujundusi 10 palli süsteemis.

Punktid on kokku võetud eraldi restoranides ja äripindadel, sest need ruumid on raskesti võrreldavad. Kui restorani läheb külastaja end hästi tundma ning paneb tähele pisiasju, siis äripinnal on kõige olulisem funktsionaalsus.

Äripindadest on rubriigis hinnatud avalikke kohti. Kabinettide ja suletud büroode sisekujundusest laseme rääkida nii omanikel kui ka sisekujundajatel ja arhitektidel, kuid kabinette rubriik punktisüsteemis ei hinda. Kabinet ei ole mõeldud muljet avaldama laiale publikule, vaid peab andma mingi info selle omaniku kohta.

Kuigi hinnatud objektide hulgas on restorane tunduvalt enam kui äripindasid, isegi üle kahe kolmandiku, on suurema punktide arvu saajate nimekiri äripindade tabelis tunduvalt pikem.

Maksimumhinde on saanud kolme aasta jooksul ainult Saksa Auto esindussalong Mustamäe teel.

Restoranidest on kõrgema hindega just kallid restoranid. Ilmselt tunnevad inimesed ennast hästi rohkem makstes. Kõik neli üheksa punkti saajat on ajaloolise hõnguga paigad, mis viivad külastaja argipäevast kaugemale. Ilusat õhtut veetma minnes soovitakse midagi erinevat igapäevamiljöö trendidest, kus meid ümbritseb klaas, metall ja luminestsentsvalgus.

Inimesi võlub ajalooline miljöö isegi siis, kui sisustuse juures on määravaks olnud omanikepoolne lahendus ja professionaalse kujundaja tööd vähem.

Mattiiseni raamatupoes on huvitavaks detailiks eksponeeritud ajaloolised trükipressid. Jällegi hüpe ajalukku ja välja argirutiinist.

Moodsamatest kujundustest on enim hinnatud Status Clubi spordiklubi, ilusalong Sinine Salong ja Tallinna Panga fuajee.

Võrdse keskmise hinde saajad on tähestikulises järjekorras.

Kõige madalam keskmine hinne, mida üldse on antud, on kolm punkti. Kolm punkti on saanud kaks restorani ja üks büroohoone, kuid need jäävad siinkohal delikaatselt mainimata.

Vt. ka Kõrgemalt hinnatud söögikohad

Vt. ka Kõrgemalt hinnatud äripinnad

Autor: Anu Tarvis

Hetkel kuum