ÄP fototoimetus • 21 oktoober 1999

London parim linn äritegevuseks

Igal aastal rahvusvahelise kinnisvarakonsultatsioonifirma Healey&Baker poolt 500 Euroopa tippjuhi hulgas tehtav küsitlus näitas, et Londoni positsiooni Euroopa finantskeskusena pole kõigutanud ka eurotsoonist väljajäämine selle aasta alguses. 58 protsenti andsid oma hääle Londonile, samas kui Frankfurti poolt hääletas 35 protsenti.

Londoni kogutud punktisumma edestas 47 protsendiga teisele kohale jäänud Pariisi ning 106 protsendiga Frankfurti kolmandal kohal. Kuues kriteeriumis, mis puudutavad ettevõtluskoha valikut, sai London maksimaalse arvu punkte. Need on juurdepääs turgudele, ühendus välisriikidega, side kvaliteet, vabade kontoripindade olemasolu, keel, kohalik transport.

«London pole ainult dünaamiline globaalne ärikeskus, vaid ka üks maailma kõige kiirema elurütmi ja kosmopoliitsema keskkonnaga suurlinnu,» ütles investeerimisagentuuri London First Centre juht Stephen O. Brien. Viimaste firmade hulgas, keda keskus on nõustanud, on näiteks internetifirma MediaRing.Com, kes tõi oma Euroopa peakorteri Rootsist Londonisse kui Euroopa elektroonilise kaubanduse pealinna. Samuti Jaapani juhtiv mobiiltelefonide jaemüüja Hikari Tsushin jpt.

Uurimusest European Cities Monitor 1999 selgub ühtlasi, et kõige soodsamate hindadega äripinnad ja tööjõud on Lissabonis, kõige soodsam maksupoliitika Dublinis, kõige kõrgem elatusstandard Barcelonas ja kõige saastevabam keskkond Stockholmis. Stockholm oli ka esimene Põhjala pealinn uurimuse pingereas.

Kõige populaarsemad linnad, kus praegu uut kontorit avada, on uurimuse järgi Varssavi, Praha, Budapest ja Moskva.

Autor: ÄP

Hetkel kuum