Andres Reimer • 26. oktoober 1999 kell 22:00

Tamme ja Tenno vara haamri alla

Maksuamet nõuab eraldi nii Tammelt kui ka Tennolt kümne päeva jooksul koos intressidega 4,7 miljoni kroonise maksuvõla tasumist, sest näeb mõlema mehe saadud tulu aktsiaseltsi Jegorow & Pojad aktsiate omandamisel.

Endine riigikogu väliskomisjoni esimees Tamm ütles, et temal ei ole raha maksuameti esitatud 4,7 miljoni krooni suuruse nõude täitmiseks, sest ta pole kohtus tõestatud tulu saanud.

Haapsalu vanaproua Tatjana Valdmaa, kes oli Tallinna Raekoja platsil asuva nn Jegorowi kinnistu õigusjärgne omanik ning aktsiaseltsi Jegorow & Pojad ainuomanik, kinkis Tammele ja Tennole 1996. aasta veebruaris oma ettevõtte aktsiad ligi 23 miljoni kroonises nimiväärtuses. Riigikohus kinnitas oktoobrikuus maksuameti väidet, et kinkelepinguga varjati tööettevõtu lepingut, millelt saadav tulu erinevalt kingitusest on maksustatav.

«Minul ja Tennol pole proua Valdmaaga kunagi olnud töövõtule iseloomulikku suhet,» ütles Tamm. «Kohtu otsus on ekslik.»

Tamm selgitas, et ta müüs Valdmaa kingitud aktsiad maksuameti nõudest tingitud kitsikuse tõttu tänavu 1,28 miljoni krooni eest Preatoni Grupile, millega kaotas võrreldes aktsiate normaalhinnaga ligi 9 miljonit krooni.

Tamm ütles, et ta otsib uue kohtuliku lahendi võimalust, sest kogu tema isiklik vara sattus maksuameti nõudega ohtu. Tamm lisas, et ei välista pöördumist Euroopa kohtu poole, kui ta Eestis õigust ei leia.

Maksuameti pressiesindaja Koit Luus ütles, et pankrot oleks Tennole ja Tammele hea lahendus, sest nii peatuks iga päev 2000 krooni suuruse viivise lisandumine võlasummale.

Luus märkis, et Tenno ja Tamme pankrot kujuneb tõenäoliselt Eesti lähiajaloo suurimaks üksikisiku maksupankrotiks. «Ma ei välista, et Eestis pole varem üksikisikuid maksuvõlgade tõttu pankrotti läinud, kuid Tamme ja Tenno kummagi ligi viie miljoni krooni suurune võlg on pretsedenditult suur,» lisas Luus.

Hetkel kuum